На свое заседание УС на БНБ разгледа Преглед на въведените

...
На свое заседание УС на БНБ разгледа Преглед на въведените
Коментари Харесай

БНБ с предупреждения за кредитите

На свое съвещание УС на Българска народна банка прегледа „ Преглед на въведените от Българска народна банка макропруденциални ограничения по отношение на рисковете пред банковата система “. Аналитичният материал показва, че вследствие на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система е основана резистентност по линия на ликвидност, капитал, успеваемост и качество на заемите.
Същевременно, налице е изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели. В тази връзка УС на Българска народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи активност в страната, използването на следния най-малък набор от индикатори за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели:
 
1. Съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане;
 
2. Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;
 
3. Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;
 
4. Съотношение сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;
 
5. Съотношение сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;
 
6. Максимален период по контракта за заем (матуритет).
 
С решението се утвърждават определенията и метода на пресмятане и се вкарва тримесечна отчетност за тези индикатори на самостоятелна и на консолидирана основа.

Прегледът на следената в процеса на макропруденциален разбор информация демонстрира, че през последните две години нарасналият кредитен напредък като цяло не е съпроводен с разхлабване на кредитните стандарти и банките подхождат уравновесено при поемането на опасности, произлизащи от пазарите на жилищни недвижими парцели, се споделя в разбора на Българска народна банка.

Показателят за „ съотношението сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне “, LTV-O, демонстрира степента на обезпеченост на новоотпусканите заеми с жилищни недвижими парцели, измерена по отношение на настоящата пазарна оценка към датата на разпределяне на заема. През 2022 и 2023 година среднопретегленият индикатор LTV-O за банковата система остава на практика без смяна, до момента в който през първото тримесечие на 2024 година се следи едва покачване.

Средно-претегленото „ съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при разпределяне “, DSTI-O,  измерващо способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си, се усъвършенства гладко през 2022 година, 2023 година и първото тримесечие на 2024 година Изчисленията по подгрупи  оказват, че в структурно отношение значимите институции кредитират при минимално по-високи индикатори за DSTI-O по отношение на банковата система, до момента в който стойностите на индикаторите DSTI-O са релативно по-ниски при по-малко значимите институции.
 istock istock
Анализът на агрегираните данни за банковата система демонстрира, че дълговата тежест през първото тримесечие на 2024 година се  разпределя приблизително за 25.2 години, което съставлява нарастване по отношение на 2022 година, когато междинният матуритет на новопоетите отговорности е бил 24.3 години. Тенденцията на нарастване на периода на новоотпусканите заеми е резултат главно от увеличението на междинния им размер, което от своя страна отразява покачването на жилищните цени. Така да вземем за пример, през първото тримесечие той възлиза на 198 хиляди лева по отношение на 156 хиляди лева приблизително за 2022 година, се споделя в разбора на Българска народна банка.

Експерт: Банковата ни система е една от най-стабилните в Европа

Според него секторът на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели (ЖНИ) се характеризира с нескончаем ритъм на повишаване, който е изключително изразен през последните две години, показват от Българска народна банка. В края на 2023 година салдото на това кредитиране доближава до 22.0 милиарда лева, като годишното изменение е в размер на 3.7 милиарда лева (19.9%). Кредитирането в този сегмент е съсредоточено в значимите институции, които имат пазарен дял от близо 80% (17.9 милиарда лева.) Брутният размер на новоотпуснатите заеми, обезпечени с жилище възлиза на 5.2 милиарда лева през 2022 година и на 5.8 милиарда лева през 2023 година За интервала на първото тримесечие на 2024 година новоотпуснатите заеми са в размер на 1.7 милиарда лева

С главен принос при новоотпуснатите заеми, обезпечени с жилище имат значимите институции, които поддържат дял от най-малко 80%.Кредитното качество на заемите, обезпечени с парцели остава на положително равнище на фона на дълготрайна наклонност на намаляване на необслужваните заеми като размер и дял. В края на 2023 година брутните необслужвани заеми се свеждат до 332 млн. лева, което съставлява съответствие на NPL от 1.5%. Спрямо юни 2015 година, размерът на NPL се е редуцирал над 5 пъти, а съотношението понижава с над 17 процентни пункта.
 istock istock
През 2023 година кредитната интензивност на търсенето на жилищни ипотечни заеми се ускорява, изключително в последното тримесечие на годината. Растящата интензивност се резервира и през първото тримесечие на 2024 година Независимо от това тримесечният размер на утвърдените претенции за заеми от страна на банките остава с равномерен растеж. Делът на утвърдените претенции за заем се  резервира под 50% и даже понижава до 46% в края на Q1 2024 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР