Русия изглежда продължава умишлена кампания за обезлюдяване в окупираните райони

...
Русия изглежда продължава умишлена кампания за обезлюдяване в окупираните райони
Коментари Харесай

ISW: Русия очаква провокации за Деня на победата

Русия наподобява продължава умишлена акция за обезлюдяване в окупираните региони на Украйна , с цел да улесни повторното им заселване с руснаци. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр съобщи на 26 април, че Русия се пробва да промени етническия състав на Украйна с хора основно от по-бедните и отдалечени райони на Русия.

Това се показва в дневния разбор на фронта в Украйна на Института за проучване на войната.

Маляр означи, че най-интензивни старания текат в окупираната Луганска област и означи , че Русия също по този начин депортира украинци и ги заселва принудително в Русия.

ISW по-рано заяви за съответни случаи на съветски управляващи, наблюдаващи обезлюдяването и повторното заселване на региони на окупирана Украйна, изключително в окупираната Херсонска област през 2022 година Украински източници означиха през октомври 2022 година, че съветските управляващи в тогавашните окупирани елементи на Х ерсонска област са депортирали огромни групи украински поданици в Русия под прикритието на филантропични евакуации и по-късно още веднъж населиха домовете им с съветски бойци.

Русия може да се надява да внесе руснаци, като по този метод усложни изискванията за реинтеграцията на тези територии в Украйна . ISW по-рано е оценил, че сходни акции за обезлюдяване и наново заселване могат да се равняват на съзнателно изпитание за етническо пречистване и явно нарушаване на Женевската спогодба за попречване и наказване на закононарушението геноцид.

Конкуренцията сред съветските частни военни компании (ЧВК) евентуално нараства в Бахмут. Във видеообръщение, адресирано до съветския президент Владимир Путин от личния състав на ЧВК " Поток " (според известията, един от трите доброволчески отряда на съветската държавна енергийна компания " Газпром " ), се твърди, че чиновници на " Газпром " са споделили на членовете на " Поток ", че ще подпишат контракти с съветското Министерство на защитата (МО), само че по-късно принуди личния състав да подпише контракти с ЧВК " Редут ".
 Украйна преброи 80 000 военни закононарушения на Русия
Украйна преброи 80 000 военни закононарушения на Русия

Повече от 10 000 цивилни са убити, повече от 13 000 са ранени

Един боец от Поток твърди, че " Газпром " е основал две други елементи - " Факел " и " Пламя ", които са били прикрепени към съветското МО.[6] Руски блогър обаче твърди, че " Поток " не е ЧВК, а част от БАРС (боен резерв).

Персоналът на " Поток " също оповестява за неприятно отношение от бойците на Вагнер, които заплашват да гръмнат личния състав на " Поток ", в случай че се отдръпват от линията на прикосновение. Боец на " Вагнер " твърди в изявление, оповестено на 26 април, че бойците на " Поток " са изоставили фланговете на Вагнер през нощта .

Руски блогър твърди, че бойците на " Поток " са изоставили позициите си в Бахмут заради липса на муниции.

ISW по-рано оцени, че финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин евентуално гледа на разпространяването на ЧВК към Бахмут като на конкуренция и наподобява, че увеличеното разпространяване на други ЧВК към Бахмут може да предизвиква обилни търкания.

Кремъл продължава ограниченията за кодифициране на изискванията за вътрешни репресии. Руският съвет на федерацията утвърди три законопроекта на 26 април, които разрешават отнемане от съветско поданство за дискредитиране на съветските въоръжени сили и за дейности, които заплашват националната сигурност, разрешават доживотни присъди за държавна измяна и разрешават петгодишни присъди за тези които предизвикват решенията на интернационалните организации, в които Русия не взе участие.

ISW по-рано писа, че Кремъл е подкрепил закони, засилващи наказванията за навлизане в обекти, ръководени от избрани федерални органи, нелегално заграбване на съветски военни активи и дискредитиране на целия съветски личен състав, воюващ в Украйна , с цел да се разширят претекстовете за арести на съветски жители и отстраняването на чиновници, изпаднали в недружелюбност.

Кремъл евентуално слага многочислени условия за вътрешни репресии, с цел да даде на съветските чиновници картбланш при преследването на всеки, за който се счита, че е срещу войната на съветския президент Владимир Путин в Украйна. Суровите санкции, планувани от тези закони, евентуално имат за цел да насърчат необятно публикуваната автоцензура измежду съветското население. ISW също по този начин смята, че Руската федерална работа за сигурност (FSB) наподобява прави огромна проверка на вътрешните органи за сигурност и съветските управляващи може да употребяват тези нови закони, с цел да поддържат тези старания.

Коментарите, направени от съветски публични лица и видни гласове в съветското осведомително пространство, не престават да подчертават  безпокойството по отношение на евентуални украински контраофанзивни дейности. Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин означи на 26 април, че незабавно щом метеорологичните условия в Бахмут се подобрят, Украйна ще стартира контранастъпление, което може да съвпадне с празника на Русия - Деня на успеха на 9 май .
 Пригожин чака неизбежна украинска контраатака, само че не отстъпва от Бахмут
Пригожин чака неизбежна украинска контраатака, само че не отстъпва от Бахмут

Киев изпраща добре готови елементи в разрушения град

Известен съветски блогър загатна, че Украйна може да възнамерява контраофанзивни дейности , с цел да провали празненствата.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи по време на конференция в Ню Йорк на 25 април, че полемиките за капацитета за договаряния след сполучливата украинска контраатака са " шизофренични ".

Руското осведомително пространство към момента не се е открило на линия за това по какъв начин да отговори на забележителните и възходящи опасения за близкото бъдеще.

Китайският президент Си Дзинпин съобщи, че взаимното ценене на суверенитета и териториалната целокупност са в основата на украинско-китайските връзки в диалог с украинския президент Володимир Зеленски. Изявлението на Си даде ясна позиция на Китай по отношение на украинската самостоятелност, отхвърляйки изказванията на китайския дипломат във Франция Лу Шайе от 22 април, че постсъветските страни нямат основа за суверенитет.

И украинските, и китайските държавни четения на диалога загатнаха допустима роля, която Китай може да играе в договарянията по нуклеарни въпроси.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова изрази необятно единодушие с мирния проект на Китай и упрекна Украйна за отхвърлянето му.
 Съединени американски щати и Русия поясняват диалога на Зеленски и Си Дзинпин
Съединени американски щати и Русия поясняват диалога на Зеленски и Си Дзинпин

Москва се съмнява " марионетките " в Киев да оценят апелите за мир, за Вашингтон е рано за изводи

Хладният съветски отговор на апела на Зеленски и Си евентуално е още едно доказателство за недоволството на Русия от нежеланието на Китай да откри двустранно партньорство без ограничавания. Не е ясно обаче дали китайските дейности подхождат на китайската изразителност. Според изказвания на държавното управление на Съединени американски щати и проверяващи журналистически отчети, Китай може да дава несмъртоносна военна помощ на Русия.

Кремъл евентуално се пробва да увери Армения, че е благонадежден сътрудник макар обстоятелството, че войната в Украйна лимитира способността на Русия да играе по-голяма роля в посредничеството в спора в Нагорни Карабах . Руският президент Владимир Путин организира телефонен диалог с арменския министър председател Никол Пашинян на 26 април, в който съгласно известията те разискаха развиването на обстановката към Нагорни Карабах.

Руското министерство на защитата (МО) разгласи на 26 април, че заместник-главнокомандващият на Сухопътните войски генерал-полковник Александър Ленцов е новият пълководец на съветския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах и ще управлява интервенциите на 30-те наблюдателни пункта, които Руските сили работят в региона.
 Азербайджан постави контролно-пропусквателен пункт край Нагорни Карабах
Азербайджан постави контролно-пропусквателен пункт край Нагорни Карабах

След обвиняванията, че Армения придвижва оръжие

Руското министерство на защитата евентуално разгласи назначението, с цел да алармира на Армения за ангажимент да извърши отговорностите на Русия за поддържане на мира и да усили напъните на Путин да успокои Пашинян.

Кремъл може да се опита да употребява наборници за поддържане на мироопазващи интервенции в Нагорни Карабах и опазване на връзките с Армения и други държави-членки на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС). ISW по-рано оцени, че предислоцирането на детайли от мироопазващите сили на Русия от Нагорни Карабах в Украйна евентуално ерозира въздействието на Русия в Армения.

Пашинян упрекна съветските мироопазващи сили, че не са изпълнили отговорностите си през декември 2022 година и съобщи на 16 март 2023 година, че Армения би трябвало да апелира пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН), в случай че Русия не е в положение да съблюдава съглашението за преустановяване на огъня от 9 ноември 2020 година

Усилията на Кремъл евентуално не съумяват да убедят Армения, че ще съблюдава отговорностите си по съглашението за преустановяване на огъня, а евентуалната некадърност на Русия да го направи може съществено да утежни позицията на Русия пред другите държави-членки на Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКС). Руската държавна дума утвърди на 4 април първия план на законопроект, който ще разреши на целия съветски личен състав, в това число наборниците, да вземат участие в съветски мироопазващи интервенции, евентуално в опит да се изпратят наборници за поддържане на мироопазващите интервенции в Нагорни Карабах.

Ръководителят на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) Кирило Буданов съобщи на 24 април, че Кремъл е взел решение да размени съветския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах с контингент от наборници, макар че ISW не е следило образно удостоверение за съветски наборници, служещи в Нагорни - Карабах.
 Кремъл: Разполагаме с задоволително сили даже и без нова готовност
Кремъл: Разполагаме с задоволително сили даже и без нова готовност

Руснаци се записват доброволци, с цел да се бият в Украйна

Руските управляващи започнаха да изпращат призовки за военна регистрация, които включват закани за " ограничаващи ограничения ". Множество съветски опозиционни новинарски издания оповестиха на 26 април, че ръководителят на съветския антивоенен план " Разходка в гората " Григорий Свердлин е декларирал, че съветските управляващи в Санкт Петербург са почнали да издават призовки за военна регистрация, които предизвестяват, че неналичието на регистрация ще докара до " ограничаващи ограничения. "

ISW заяви на 11 април, че Кремъл е приел законодателство, забраняващо на лица, които са просрочили 20 дни да се явят във военна работа, да карат транспортни средства, да купуват или продават недвижими парцели или да теглят заеми.

Информационният канал на Кремъл ТАСС заяви, че пресслужбата на Западния боен окръг удостовери, че призовките за военна регистрация включват предизвестия за ограничаващи ограничения.
 Русия заяви за предотвратена измама в Крим
Русия заяви за предотвратена измама в Крим

Един човек е задържан

На 26 април съветски източници обявиха, че съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) е предотвратила опит за нахлуване в Крим . Руски милиблогъри настояват, че ФСБ е арестувала съветски жител, възнамерявал да взриви две спонтанни взривни устройства в съветска военноморска болница в Симферопол, Крим.

Руските публични лица и окупационните управляващи не престават да разискват ограничения за възстановяване на инфраструктурата в окупираните територии. Ръководителят на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник съобщи, че представители на ЛНР са се срещнали с съветския министър на енергетиката Сергей Мочалников на 25 април , с цел да обсъдят развиването на въгледобивната промишленост в окупираната Луганска област.

Пасечник твърди, че въглищните мини в окупираната Луганска област са запазили капацитета си по време на войната и че вложителите са подготвени да влагат в мини, които са затворени от 2013 година, с цел да ги доведат до нужните равнища на продуктивност.

Лидерът на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин съобщи на 26 април, че съветският вицепремиер Марат Хуснулин се е срещнал с представители на ДНР, където участниците са подчертали смисъла на патронажа сред съветските федерални субекти и окупационните управляващи при построяването на пътища и преструктурирането на въгледобивната индустрия в окупираните Донецка област.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР