Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка, съобщиха световните

...
Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка, съобщиха световните
Коментари Харесай

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка

Русия гони 14 български дипломати като ответна мярка, оповестиха международните организации в петък. Тя идва, откакто в края на юни на съветските дипломатически задачи в България.

Външното министерство на Русия е връчило на българския дипломат в Москва Атанас Кръстин нота, с която афишира за личност нон грата 14 чиновници в посолството и консулските служби на България в Русия. Това съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ТАСС.

Москва счита, че изгонването от България на съветски дипломати "нанася основна щета на обичайните връзки " сред двете страни и приказва за "по-нататъшна деградация на груповия Запад, подготвен да пожертва ползите на сътрудниците си, единствено и единствено да навреди на Русия ", се споделя в известие, публикувано от съветското външно министерство.

В него се показва още, че "неприятелските стъпки на София във връзка с Москва нямат нищо общо с националните ползи на България и нейния народ ".

Решението за изгонването на 70 сътрудници на съветските дипломатически представителства от България. Тогава Кирил Петков сподели, че те са "работили против ползите на България " и са "работили непосредствено за непознати служби и дипломатическата им роля е била единствено прикритие ".

Министерството на външните работи уточни още, че те са осъществявали "дейност, окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност ".

в досегашната ръководеща коалиция, а посланичката на Русия Елеонора Митрофанова заплаши, че на дипломатическите връзки в Москва, в случай че София не ревизира решението си. и след приключването на нейния ултиматум.

Миналата седмица Митрофанова обаче сподели, че Русия към този момент не преглежда разновидността да скъса дипломатически връзки с България. В изявление за ТАСС тя изрази вяра, че след идните през есента предварителни парламентарни избори България ще им "по-прагматично държавно управление ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР