Русия е предприела най-интензивната си атака с безпилотни самолети срещу

...
Русия е предприела най-интензивната си атака с безпилотни самолети срещу
Коментари Харесай

Русия извърши най-интензивната атака с дронове от началото на войната в Украйна

Русия е подхванала най-интензивната си офанзива с безпилотни самолети против Украйна от началото на пълномащабната си инвазия по-рано през днешния ден.

Това оповестиха украински военни, представени от „ Гардиън “.

Около 75 създадени в Иран безпилотни летателни апарати " Шахед " са били изстреляни от Русия против Украйна, като 71 от тях са били унищожени от противовъздушната защита.

Най-малко петима души са били ранени при траялата близо шест часа офанзива с дронове против Киев.

Кметът на града Виталий Кличко написа в Telegram, че измежду ранените има и 11-годишно дете.

Повредени са здания из целия град, а фрагменти от свален дрон са провокирали пожар в детска градина, излиза наяве още от изявлението на Кличко.

Освен столицата, нападнати са били и областите Сумска, Днепропетровска, Запорожка, Николаевска и Кировоградска.

Украинският президент Володомир Зеленски напомни, че масираната офанзива се случва в деня, в който Украйна отбелязва най-тежката си национална покруса - Гладоморът.

Гладоморът от 1932- 1933г. е считан е за един от най-смъртоносните интервали в украинската история, като жертвите по разнообразни оценки са няколко милиона души. Гладът е провокиран от политиката на руското държавно управление отпред с Йосиф Сталин.

" Умишлен гнет... Руското управление се гордее с обстоятелството, че може да убива ", написа Зеленски в Telegram по-рано през днешния ден.

Украйна и повече от 30 други страни, измежду които и България, признават Гладорът за геноцид над украинския народ, осъществен от Съветския съюз, който по това време ръководи Украйна.

Москва отхвърля гибелта да е породена от умишлена политика на геноцид и твърди, че руснаците и други етнически групи също са потърпевши от глада.

Най-интензивното нахлуване с дронове от 24 февруари 2022 година насам се случва след многократните предизвестия от украинска страна, че Русия ще опита да унищожи енергийната система на Украйна.

Украинското министерство на енергетиката заяви, че близо 200 здания в столицата, в това число 77 жилищни, са останали без ток вследствие на нападението.

Подобна линия на деяние Кремъл следва и предходната година, когато посредством масирани удари, опита да отслаби Украйна преди началото на зимата.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР