Русия е осъдена да плати около 130 млн. евро обезщетение

...
Русия е осъдена да плати около 130 млн. евро обезщетение
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди Русия за плати обезщетение заради войната в Грузия

Русия е наказана да заплати към 130 млн. евро обезщетение на Грузия съвсем 15 години след войната в Южен Кавказ, заяви Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург.

Разпореждането е разследване от решение на съда от 2021 година, когато съдиите откриха, че Русия е виновна за " нечовешки " дейности против грузински жители след края на бойните дейности, траяли от 9 до 12 август 2008 година, заяви Българска телеграфна агенция. По време на войната против Русия Грузия загуби контрола над отцепническите си райони Абхазия и Южна Осетия.

Съдът заключи, че Русия не може да бъде държана виновна за нарушаванията на правата на индивида по време на петдневната война. След прекратяването на огъня обаче съветските управляващи са виновни за обстановката в конфликтния район и е трябвало да приложат Конвенцията за правата на индивида, обявиха тогава съдиите.

Русия обаче е позволила грабежи, мародерство, злоупотреби и изтезания от страна на южноосетинските сили. Грузински цивилни жители са били пленявани, прогонвани от домовете си или убивани. Досега въпросът за компенсацията оставаше без отговор.

Дали Грузия фактически ще получи парите, наподобява подозрително. Русия беше изключена от Съвета на Европа поради войната си против Украйна и по този метод към този момент не е член на Европейската спогодба за правата на индивида, чието съблюдаване подсигурява Европейски съд по правата на човека.

През март 2022 година, малко след началото на войната с Украйна, съветският президент Владимир Путин разгласи, че повече няма да признава решенията на съда.

Въпреки това в Европейски съд по правата на човека към момента се преглеждат няколко хиляди каузи против Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР