Русе, Бургас и София са общините с най-високи нива на

...
Русе, Бургас и София са общините с най-високи нива на
Коментари Харесай

Гражданите търсят отговори и отговорност все повече от общинските съвети

Русе, Бургас и София са общините с най-високи равнища на отчетност и честност в работата на институциите на локално равнище. Това стана ясно по време представянето на Индекса на локалната система за честност за 2023 година от Асоциация " Прозрачност без граници ".

В общата картина на показателя четири града са в така наречен алена зона- Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали. Причината обаче не е толкоз в метода на образуване на политическата власт, а в извънредно комплицирания достъп до локалните структури, изясни изпълнителният шеф на " Прозрачност без граници " Калин Славов.

Индексът на локалната система за честност за 2023 година е 3.23 за цялата страна , като той се мери по скалата от 1 до 5. Във вътрешната динамичност на институциите се вижда, че лидиращата роля на кметовете отстъпва при Общинския съвет. Причина за това е, че през годините кметовете са постигнали работеща администрация. В същото време концепцията за положителното ръководство стартира да се трансформира в нормативно обвързване, разяснява Славов.
 Снимка 645770
Източник:

Ваня Нушева, специалист в " Прозрачност без граници ", показа и по-подробната картина към показателя. Общо 4779 знака стоят в основата на това проучване. Обхванати са 10 институции на локална власт в 27 общини, които са и регионални центрове.

Най-висок показател е регистриран при общинската администрация - 3.80. Тя е гръбнака на локалната институционална рамка, като взаимодейства с гражданското общество, изясни Нушева. 3.30 е показателят на структурите на полицията, като той бележи спад по отношение на предходната година. Кметът е с показател на честност 3.69, а общинският съвет получава приблизително 3 показател. За изчислението на показателя са измервани потенциал, роля и ръководство. По думите на Нушева потенциалът на институциите не се употребява добре за битка с корупцията.

По отношение на Общинския съвет са изследвани над 20 основни индикатори. За поредна година Общинският съвет в Бургас получава най-голям резултат- 4.16 показател. Малко са непрекъснатите комисии в Общинските препоръки, при които има бистрота и изразителност. В същото време те играят съществена роля в процеса на взимане на решения.

Необходими са доста по-последователни и целенасочени старания за обезпечаване на гласност на информацията, която предстои на култивиране в работния развой в непрекъснатите комисии на Общинските препоръки, посочи Нушева.

Липсват ясни правила и рамка на разговора със заинтригуваните страни. Малко са тези Общински препоръки и Общински администрации, които обезпечават гласност във връзка с другите публични, консултативни препоръки и методите, по които жителите и бизнеса могат да се включат в разисквания.

Кметът е фигурата, която концентрира най-вече цивилен интерес. Малко обаче са кметовете, които включват в своите стратегии ограничения за предварителна защита на корупцията и ограничения по използване на правила за положително ръководство.

За втора поредна година кметът на Русе получава най-висока оценка. В дъното на класацията са кметовете на общините Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали.
 Снимка 645768
Източник:

Установено е по-добро привличане на вложения и по-добра среда за бизнеса през тази година. Пример за такива общини са Перник, Благоевград, Велико Търново. Тези практики са в следствие обаче на по-последователни дейности, подчертава Нушева. В общата картина е установено незадоволително равнище на отчетност на компаниите, които са общинска благосъстоятелност. В Сливен и Русе към този момент има подхванати ограничения по въпроса, разяснява Нушева.

Най-високата стойност на показател спрямо останалите структури на локалната власт има общинската администрация - 3.80 точки. Най-добри резултати са постигнали община Бургас с 4.6 показател, следвана от Русе и Ловеч. В дъното на класацията е община Кърджали с 2.82 показател.

Индексът на локалната система за честност на политическите партии е 3.06. На челно място са София, Русе и Бургас. 10 общини попадат в алената зона, от които Варна, Кърджали, Разград и Шумен.
 Снимка 645771
Източник:

При съдилищата показателят на честност е 3.65 за страната. Най-добри резултати са регистрирани в Ловеч, Враца и Разград. На последно място и с осезаема разлика се подрежда столицата.

Индексът на честност на полицията за страната е 3.30. По-ниската оценка е неспособността на Министерство на вътрешните работи да се оправи с опазването на политическите права на жителите, уточни Ваня Нушева. Първите места заемат София и Благоевград. Най-лоши резултати са регистрирани в Ловеч и Бургас.

По отношение на бизнеса показателят е едвам 2.67, като челно място заемат София и Русе. На последно място се подреждат общините Силистра и Кърджали.

Сектор " Медии " усъвършенства най-значително показателя си по отношение на предходната година, само че въпреки всичко остава невисок - 2.98 точки. Водещите позиции са за София (3.71), Пловдив (3.60), Стара Загора (3.48) и Русе (3.45). Не са регистрирани доста случаи на напън върху на публицисти. Най-лоши резултати са регистрирани в общините Варна, Силистра и Кърджали.
 Снимка 645769
Източник:

Индексът на честност за гражданското общество е 3.02, като още веднъж София и Пловдив заемат първите места.

По отношение на показателя на общинското опазване на здравето се регистрира покачване на стойностите - 3.15 точки. Община Русе попада даже в зелената зона, следвана от Пловдив и София. На дъното в класацията са Кърджали и Сливен.

В края на събитието изпълнителният шеф на " Прозрачност без граници " Калин Славов връчи оценки за положителни практики на представители на общините Велико Търново, Русе, Търговище, Перник, Сливен, Ловеч.
 Община Перник измежду първенците по бистрота
Община Перник измежду първенците по бистрота

Асоциацията " Прозрачност без граници " даде Перник като образец за ясна визия по какъв начин се ръководи община
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР