Румен Радев не смята да кара кротък втори мандат като

...
Румен Радев не смята да кара кротък втори мандат като
Коментари Харесай

Румен Радев стисна юмрука и към новата власт

Румен Радев не счита да кара мирен втори мандат като президент, а държи да бъде главен състезател на родната политическа сцена. След като изигра основна роля за рухването на 12-годишното ръководство на Бойко Борисов, президентът е подготвен да влезе във война и с новата власт. Независимо че Кирил Петков и Асен Василев получиха летящ старт като министри в служебния кабинет. И водиха война един до друг с президента против общия зложелател до изборната победа.

Яростната престрелка в първия ден на февруари сред Радев и Петков сподели, че към този момент нищо не е както преди. Сигнали за растящото напрежение сред тях имаше от дълго време. Първо Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност тъкмо преди визитата на Кирил Петков в Скопие. На процедура на премиера му бяха вързани ръцете за всевъзможни отстъпки в договарянията със съседите. После министър председателят се разбърза да привиква Съвета по сигурност поради напрежението с Украйна, игнорирайки " Дондуков " 2.

Междувременно новата ръководеща коалиция стартира да разчиства фрагментите, внедрени от двете служебни държавни управления. Въпреки уверенията на Кирил Петков, че партията му ще продължава смяната, подхваната от размахалия пестник против предходната власт президент. Така изчегъртването на хората на ГЕРБ се трансферира и върху селекцията на президента и неговия кръг. Най-драстичен образец се оказа шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов, който беше длъжностен министър на енергетиката в първия длъжностен кабинет на Румен Радев.

Той освен беше освободен, само че и застрашен с прокурорско следствие с обвинявания за бойкот


Тлеещото напрежение изригна през вчерашния ден, когато Румен Радев непосредствено и безогледно скастри Кирил Петков за " прибързаното " посещаване в Скопие и го предизвести да не се изкушава да ползва модела " Борисов " в " Булгаргаз ".

После назидателно уточни и какъв следва да бъде настоящият дневен ред на държавното управление: инфлацията, галопиращите цени и опциите на българите да се оправят с все по-растящите сметки и разноски.

" Моята паника е за бъдещето на българската енергетика, за цените на тока за жителите и за предприятията ", съобщи още президентът.

Фитилът на абсурда обаче потегли от македонския въпрос, където разминаването е очевидно от дълго време. В унисон с патриотичните тежнения на болшинството българи, президентът държи да не отваряме вратата за Европейски Съюз на Северна Македония, до момента в който там не спрат да пишат в учебниците за " бугарите фашисти " и се гаврят с общата ни история. При визитата на съседския министър председател Димитър Ковачевски в София Радев непосредствено му сподели, че чака управляващите в Скопие да отворят конституцията и впишат в нея българите, които живеят в РСМ. В същото време Кирил Петков като прагматичен властник не стопира да зове да загърбим предишното и да акцентираме на общия бизнес, евентуално съветван по този начин и от Брюксел и Вашингтон.

Румен Радев не пропусна да жегне възпитаника на Харвард

с апела " българската дипломация да не се доверява на експертиза извън и да не се поддава на външен напън ".

Иначе спокойният и мил като изказ Кирил Петков този път реагира като жилнат, натъртвайки, че държавното управление, а не президентът споделя по какъв начин да върви дипломацията. " Хубавото е, че външната политика на България и Република Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския съвет на двете страни ", съобщи Петков. Той добави, че визитата му в Скопие освен че не е било преждевременно, само че дори е било прекомерно закъсняло.

Така Кирил Петков за първи път непосредствено съобщи, че президентът не трябва да се бърка за значимите решения на държавното управление. Едва ли Румен Радев добродушно ще преглътне дръзкото увещание кой кара влака на страната. Мнозина обаче виждат в разлома сред него и харвардци една рационална застраховка на президента, че не носи отговорност по какъв начин " Продължаваме промяната " ще се оправи с кормилото на властта посред няколко рецесии едновременно. Така възможен неуспех на сегашната ръководеща коалиция няма да срине рейтинга на Радев, който даже ще получи разчистен терен за личен политически план. Или подобен, на който ще даде своята поддръжка. Като стъпка в тази тенденция може да се одобри и още един ход на президента в първия ден на февруари. За първи път, откогато влезе на " Дондуков " 2, той отдаде респект пред паметника на жертвите на комунизма.

Жестът докара до гняв правоверните социалисти, които го одобриха като пестник в лицето

Бившият червен народен представител и правоприемник на видна комунистическа фамилия Стоян Мирчев даже наруга Радев във Facebook, че е двуличник. В същото време обаче някогашният водач на ДСБ Радан Кънев се възхити и написа " Респект, господин президент! ". Бившият водач от дълго време се изкушава да търси благосклонности освен вляво, само че и измежду десния електорат. Макар да беше изстрелян в политиката като кандидат-президент на Българска социалистическа партия по категорично предложение на Корнелия Нинова, в този момент Радев е в тиха война с " Позитано ". А в близкия му кръг, който влезе в инициативния комитет за втория му мандат, личат множеството съперници на соцлидерката. Като проектант на две служебни държавни управления президентът сподели, че може да събира в тим представители на политически полюси. Както и да печели разнопосочна електорална обич. Логично е това да бъде тактиката му и за негова бъдеща групировка, в случай че реши да я сътвори, откакто напусне " Дондуков " 2. Желаещи да се наредят под знамето на политика с най-голям рейтинг в страната сигурно ще има. Пък и българите постоянно са подготвени да се доверят на следващия задача.
Свързани вести Президентът скастри Кирил Петков, избързал с визитата в Скопие Кирил Петков отговори на рецензията на Радев за Македония
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР