Румънското правителство номинира Зигрфрид Мурешан и Адина Валеан за европейски

...
Румънското правителство номинира Зигрфрид Мурешан и Адина Валеан за европейски
Коментари Харесай

Румъния предлага двама еврокомисари

Румънското държавно управление номинира Зигрфрид Мурешан и Адина Валеан за европейски комисари на страната, предава МИА, представена от БГНЕС.

Двамата са евродепутати от редовете на Европейската национална партия. Кандидатурите им са препоръчани, откакто Европейският парламент отхвърли предходната кандидатка Рована Плумб, номинирана от предходното държавно управление.

Тя не можа да мине предварителната инспекция на комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал. Шест членове на правната комисия са подкрепили номинацията на Плумб, а 15 са дали своят вот срещу, оповестява Emerging Europe. Румънката беше извикана пред комисията, с цел да изясни редица несъответствия в данъчната си декларация, която включва заем от 800 000 леи (около 168 000 евро), чиито погасителни вноски са доста по-големи от заявения ѝ годишен приход. Самата Плумб е отпуснала заем на същата сума - 800 000 леи - на ръководещата социалдемократическа партия в Румъния, чийто член е тя.

Заради негативния избор Плумб, която беше номинирана за еврокомисар по превоза, не бе позволена до профилираните чувания в Народното събрание

Сега ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би трябвало да избере един от двамата претенденти въз основа на тяхната подготвеност, само че би трябвало да вземе поради и джендър-баланса в Европейска комисия. Според наблюдаващи тя ще избра Адриана Валеан, откакто по-рано през днешния ден подсети на английския министър председател Борис Джонсън, че би трябвало да номинира английски еврокомисар и изрази вяра, че това ще бъде жена.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР