Румънският парламент отказа да подкрепи искането за оставка на земеделския

...
Румънският парламент отказа да подкрепи искането за оставка на земеделския
Коментари Харесай

Румънският парламент отказа да уволни земеделския министър заради зърното от Украйна

Румънският парламент отхвърли да поддържа настояването за оставка на земеделския министър Петре Дая. То бе импортирано от опозиционните партии “Съюз за избавление на Румъния ” и “Силата на десницата ”, а главен мотив за него бе вносът на зърно от Украйна - проблем, с който се занимава и България от седмици.

Само 83 депутати гласоподаваха " за " оставката на министър Дая в долната камара на Народното събрание. 174 бяха " срещу ", а един се въздържа.

Петре Дая е срещу блокирането вноса на украинско зърно, стана ясно от негово изявление за румънската тв " Антена " тази заран. Румъния обаче евентуално ще бъдат въведени мита за количества над един милион тона. Той даде обещание да разиска въпроса с украинския си сътрудник Микола Солский. 

Преди дни пък Букурещ той съобщи, че би трябвало да се търсят законови и общи европейски решения за противоречивия импорт, който към този момент провокира митинги на зърнопроизводители и аграрни стопани в няколко европейски страни. 
Тези решения не би трябвало да са стимулирани от желанието да имаме преходен електорален капитал.
- Петре Дая, министър на земеделието в Румъния

Земеделският министър подсети мнението на Европейската комисия, че независими позиции на обособените страни в съюза по този въпрос е неприемлива. И прикани:
Нека да не навлизаме в тази извънредно сериозна и рискова зона, в която са другите.
Петре Дая, министър на земеделието в Румъния

В началото на месеца полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик самичък подаде своята оставка поради възходящия яд на фермерите в страната против вноса на зърно от Украйна.

Недоволството на земеделските стопани и невъзможността да осъществят продукцията си докара Полша и Унгария до решението да забранят вноса на зърно и други хранителни артикули от Украйна. По-късно същото направи и Словакия, а през днешния ден - и България.

Братислава даже разгласи, че е разкрила в украинската пшеница пестициди, неразрешени в Европейски Съюз.

Миналата седмица държавните водачи на България, Румъния, Полша, Словакия и Унгария, се обърнаха към ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с гледище да се вземат ограничения във връзка с украинския аграрни импорт и показаха, че би трябвало да бъдат въведени мита, в случай че казусът не може де се реши по различен метод.

В петък министрите на земеделието на петте страни във видеоконферентна връзка взеха решение да работят единно по тематиката, а Европейска комисия квалифицира като " неприемливи " решенията на Варшава и Будапеща.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР