Румънските военновъздушни сили ще продължат да използват още една година

...
Румънските военновъздушни сили ще продължат да използват още една година
Коментари Харесай

Румъния ще продължи да използва изтребителите МиГ-21 още една година

Румънските военновъздушни сили ще продължат да употребяват още една година изтребителите си Миг-21 Лансър от руската ера, чиито полети бяха прекратени през април след поредност от проблеми, заяви през днешния ден представител на румънското министерство на защитата, представен от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

" Нашите военновъздушни сили направиха разбор, учреден на справедливи критерии, като подтекста на районната сигурност, решенията, с които разполагаме за отбрана на въздушното ни пространство и сигурността на личния състав ", съобщи представителят Константин Спину пред Агенция Франс Прес.

МиГ-21 би трябвало да бъдат " изтеглени дефинитивно на 15 май идната година ", посочи представителят.

Дотогава самолетите ще се употребяват единствено за задачи за наблюдаване и за поддържане на бойните умения на водачите.

Прекратяването на полетите на МиГ-21 остави членката на НАТО Румъния подвластна от Ф-16, които бяха закупени неотдавна от Португалия, и от въздушните задачи на съюзнически страни.

След нахлуването на Русия в Украйна НАТО укрепи източния си фланг, в това число изпрати войски и съоръжение в Румъния, която граничи с Украйна.

Спину уточни, че Румъния ще засилва също напъните си за закупуване на още 32 самолета Ф-16 от Норвегия.

Точният брой на изтребителите МиГ-21 Лансър, с които разполага Румъния, е конфиденциален. Според неофициални данни Румъния има 25 изтребителя МиГ-21. По време на комунистическата ера страната е разполагала с към 400.

Решението за преустановяване на полетите им през април е било взето заради " забележителен брой произшествия и авиационни катастрофи с МиГ-21 Лансър ", съгласно министерството на защитата.

На 2 март един МиГ-21 изчезна от радарите по време на патрулен полет наоколо до Черно море.

Спешно беше подхваната издирвателно-спасителна интервенция, само че изпратеният за задачата хеликоптер ИАР-330 Пума също загуби радиовръзка с базата и се разруши в окръг Констанца, на към 11 километра от летището.

При двете произшествия починаха водачът на изтребителя, 5-членният екипаж на хеликоптера и двама морски спасители.

България е имала през годините доставени общо 227 бройки МиГ-21 от Съюз на съветските социалистически републики. Последният полет е на 18 декември 2015 година С един от общо трите останали годни самолета лети и тогавашният пълководец на Военновъздушни сили ген.-майор Румен Радев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР