Ружа Игнатова, създателката на пирамидата One CoinНа 25 октомври 2017

...
Ружа Игнатова, създателката на пирамидата One CoinНа 25 октомври 2017
Коментари Харесай

Ружа Игнатова: къде изчезна и кой ѝ помогна да се укрие?

Ружа Игнатова, създателката на пирамидата One Coin
На 25 октомври 2017 година аероплан на Ryanair излетява от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е българката Ружа Игнатова, която съгласно „ Таймс “ е в основата на „ една от най-големите измами в историята “. Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава незнайно. Според една от версиите тя от дълго време е мъртва, съгласно друга живее в Дубай. Германският публицист и документалист Йохан декор Мирбах се насочи по следите на „ криптокралицата “. Премиерата на неговия филм „ Cryptoqueen – The OneCoin Scam “ беше тази събота в Кьолн.

„ Имаме екслузивни записи на диалози с нейния ухажор “, споделя Мирбах пред Дъждовни води. „ Говорих с нейната най-хубава другарка – Асдис Ран. Говорихме с Дънкин Артър, който работи за нея в Лондон, както и с Франк Шнайдер, някогашен началник на тайните служби на Люксембург, който я е снабдявал с информация. “

Заедно с Йохан декор Мирбах и българския проверяващ публицист Атанас Чобанов търсим отговор на въпроса: Къде е Ружа Игнатова и кой ѝ е оказал помощ да избяга?
„ Винаги е желала да бъде друга “
„ И аз пристигам от Шварцвалд. Израснал съм на 10 километра от нея “, дава отговор Мирбах на въпроса какво е привлякло вниманието му към Игнатова. В началото на 1990-те нейното семейство се реалокира от България в немския град Шрамберг. „ През 1990-те беше времето на грънджа “, споделя Мирбах. Но Ружа не обича скъсаните дънки и рошавите коси. Вместо това върви на учебно заведение с рокли и с червило.

„ Винаги се е държала друго и е желала да бъде друга. Тя е доста умна. Пристигнала е в Германия на 10-годишна възраст, научила е езика, издържала е матурата с отлични оценки и е траяла сполучливо образованието си “, споделя журналистът.

Игнатова следва в Германия и Англия, приключва право, а след това работи и в консултантската компания McKinsey & Company. Нейната персона и биографията ѝ са една от аргументите за бързия триумф на OneCoin, счита Мирбах.
Връзките на Игнатова в България
Ружа Игнатова поддържа положителни контакти и в България, където е централата на OneCoin. „ Те имат офис в София. Но не популяризират OneCoin в България. Българите, които са жертви, са доста малко – главно хора, които са вложили в чужбина. Никой не се е оплакал, надлежно не е предизвиквало и медиен интерес “, изяснява Мирбах.

Но връзките на Игнатова в България датират от по-рано. „ Тя е работила с Цветелина Бориславова “, напомня Йохан декор Мирбах. За връзките сред Бориславова и Игнатова свидетелстват и така наречен файлове FinCen, оповестени през 2020 година. Тогава в своя публикация немският „ Зюддойче Цайтунг “ напомня за контактите сред двете и дефинира банкерката като „ една от най-богатите дами в страната и някогашна държанка на премиера Бойко Борисов “, която съгласно информация на Централно разузнавателно управление на САЩ „ е изпирала парите от незаконния бизнес посредством Българска американска кредитна банка “.

По тематиката работи и Атанас Чобанов, основен редактор на BIRD.bg. „ Тази връзка стана ясна по-рано от следствие на сътрудниците от „ Капитал “ “, споделя той пред Дъждовни води. „ FinCen Files допълниха картината с незнайни данни за офшорни компании на Игнатова. “

„ Зюддойче Цайтунг “ показва и името на Христофорос Аманатидис. Германското издание цитира „ Капитал “, който написа, че парите на OneСoin „ текат през сметките на приятелката “ на Христофорос Аманатидис, по-известен като Таки и считан за „ водач на бруталната „ Банда на чуковете “.

Пред Дъждовни води Чобанов подчертава и върху друг основен контакт на Игнатова в България. „ Особено значима е ролята на финансиста Емил Хърсев, който без пресилване можем да квалифицираме като финансист на мафията “, твърди Чобанов. В началото на 2017 година, когато против Игнатова към този момент се водят следствия, се появи информация, че финансистът е придобил в България парцели за милиони от офшорни компании, свързани с нея. „ Тези юристи и финансисти, които подкрепят нарушителите да укриват и препират откраднатото, са значителен проблем в международен мащаб “, счита Чобанов.

На питане на Дъждовни води Хърсев отговори, че не желае да поддържа връзка с нас, откакто цитираме обиди по негов адрес, само че въпреки всичко изясни: „ Нямам и в никакъв случай не съм имал никакви контакти с госпожа Игнатова, която съм виждал единствено един-два пъти, само във връзка обществени събития, на които сме били посетители “. И още: „ Никога и по никакъв мотив аз или което и да е представлявано от мен лице не е имало каквито и да е финансови връзки с госпожа Ружа Игнатова и OneCoin. Никога. Никакви. Единственото правно отношение с сдружение, обвързвано с групата OneCoin, е по контракт за наем, подписан с наемателя Уан Нетуърк Сървисис ЕООД (една от фирмите, на които Игнатова е била шеф – б.а.) “.

По информация на „ Капитал “ през февруари 2017 година Хърсев придобива свързвани с Игнатова и OneCoin здания – ресторант „ Крим “, къщата на Моллов против българския парламент и централата на OneCoin на площад „ Славейков “. Пред Дъждовни води Хърсев дефинира информацията като „ безусловно безпочвена небивалица “, без да навлиза допълнително детайлности за въпросната договорка.

Всички, които са познавали Ружа Игнатова от близко, настояват, че още от ранна възраст е била екстравагантна – и свръхинтелигентна. Днес българката е най-издирваната жена в света – поради гигантска машинация за милиарди.
„ Игнатова е била предизвестена “
Контактите на Игнатова в България евентуално са в основата и на сполучливото ѝ бягство от страната през 2017 година. „ Преди да избяга от България, Ружа е била предизвестена “, уверен е Мирбах. Преди дни БиБиСи удостовери, че разполага с данни от Европол, които свидетелстват, че Игнатова е била осведомена, че ще бъде задържана.

Франк Шнайдер, някогашен началник на тайните служби на Люксембург, е работил преди време с Игнатова. Пред английската медия той споделя: „ Когато българите участваха в избрани срещи на Европол, тя се нуждаеше единствено от часове, с цел да получи цялостната информация и протоколите за това, което е било казано на тези срещи (…) Мога единствено да заключа, че това идваше от кръговете, в които тя беше – и от връзките, които имаше посредством разнообразни авторитетни персони “.

През цялото това време българските институции оставят Игнатова гладко да приготви заминаването си. Тогава начело на Специализирания съд е Иван Гешев. „ Даже може да се приказва за съучастничество, защото спецпрокуратурата е получила от Германия питане за подпомагане и не го е изпълнила в точния момент, което е дало на Игнатова опция да избяга “, споделя Атанас Чобанов. Бездействието на органите Чобанов си изяснява „ с дълбока институционална корупция “. „ Това не е оригиналност за Гешев “, добавя той.
Къде е Ружа Игнатова в този момент?
Пет години по-късно редица институции и публицисти не престават да се пробват да намерят Ружа Игнатова. Къде е тя? „ Ако знаех, щях да печеля Пулицър “, споделя през смях Йохан декор Мирбах. Но съгласно него две от версиите звучат най-достоверно.

„ Мнозина считат, че е мъртва. Защото някои хора се притесняват, че тя знае прекалено много. Ружа има толкоз контакти в България, че в случай че бъде разпитана от ФБР, може да каже доста “, споделя Мирбах. Пак пред БиБиСи Франк Шнайдер, някогашният началник на люксембургските служби, който е съветвал Ружа Игнатова, споделя за последната връзка посред им. Според Шнайдер Игнатова му се е обадила от Атина и му е споделила, че ще лети за Солун, а оттова ще се върне назад в България. Краят на връзката сред двамата, твърди той, е известие от Ружа Игнатова, че се е прибрала и че всичко е наред. Съобщението е на британски, макар че Шнайдер и Игнатова постоянно са си говорили на немски. „ Тази догадка (че Ружа Игнатова е мъртва – б.а.) се преглежда доста съществено “, споделя и Атанас Чобанов пред Дъждовни води. Но фактът, че през лятото на 2022 година ФБР я добави в листата с най-издирваните лица, значи, че съгласно американските служби тя е жива.

„ Някои хора споделят, че от Атина се е върнала назад в България, откъдето пък е отпътувала за Дубай “, изяснява Мирбах. „ Няма доказателства, единствено обособени улики. “ През годините Игнатова е вложила милиони в недвижимо имущество в Обединените арабски емирства. Тя поддържа положителни връзки и с шейх Сауд бин Фейсал Ал Касими.
Схемата работи и през днешния ден
И въпреки да не е ясно къде е „ криптокралицата “ и дали въобще е жива, основаната от нея скица продължава да действа.

„ Най-стряскащото е, че тази машинация продължава толкоз дълго “, споделя Йохан декор Мирбах. „ Включително и през днешния ден, въпреки и в по-малки мащаби. Съвсем неотдавна те имаха огромна конференция в Кито. “

И до момента в който мнозина, в това число братът на Ружа – Константин, в това време бяха изправени пред съда, огромна част от участниците в измамата към момента са на независимост. „ Толкова мъчно е за управляващите да проверяват и осъдят хората, свързани с OneCoin. Особено продавачите, защото би трябвало да се потвърди, че са знаели, че това е машинация “, изяснява Мирбах. „ Това са мултимилионери, които всяка вечер не престават да заплащат десетки хиляди за шампанско с парите на жертвите. “

Накратко: употребявайки ентусиазма към Bitcoin, образованието и интелекта си, своите контакти и слабите институции в родината си България, Ружа Игнатова съумява да открадне милиарди и да изплете една скица, която ще остане в историята. Но по какъв начин? Йохан декор Мирбах го обобщава така: „ Хората избират да повярват на една красива неистина, в сравнение с грозната истина “. Дали за тази неистина „ криптокралицата “ е заплатила с живота си – може и в никакъв случай да не го узнаем.

Текстът е препубликуван от „ Дойче веле “, негов създател е Александър Детев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР