Руините на древен град от бронзовата епоха, на 3,5 хиляди

...
Руините на древен град от бронзовата епоха, на 3,5 хиляди
Коментари Харесай

Сушата разкри руините на древен град в река Тигър

Руините на античен град от бронзовата ера, на 3,5 хиляди години, потопени преди десетилетия след построяването на язовир Мосул в Ирак, се появиха на повърхността на река Тигър, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Иракският информативен портал Шафак нюз прецизира, че поради мощната суша екип от учени от Германия и Ирак съумява да изследва и документира обекта два месеца, преди водите да го обхванат още веднъж.
Някогашният град Захику е значим център на империята Митани (около 1550-1350 година прочие н. е.), която управлява по-голямата част от Северна Месопотамия и Сирия, и се загатва във вавилонските ръкописи.
Доскоро историците не знаеха нищо за града, защото при построяването на язовира Мосул преди повече от 40 години не са правени археологически изследвания.
Едва през 2018 година, при спадането на водите на язовир Мосул, още веднъж поради мощна суша, учените научават за съществуването на античния град и даже съумяват да очертаят карта на разкопките за доста малко време.
През зимата на тази година, когато равнището на водата във водоема още веднъж пада доста поради сушата, учените неотложно изпращат експедиция за осъществяване на разкопки.
Според немския професор Петер Пфалцнер от университета в Тюбинген, експедицията до село Кемуна, в провинция Дахук в Северен Ирак „ е проведена напълно непринудено “. „ Разкопките бяха осъществени през януари и февруари тази година. Успяхме отчасти да разкопаем и документираме този значим град, преди да потъне още веднъж под вода. “
За малко време откривателите съумяват да картографират града. Освен двореца, който към този момент е изследван през 2018 година, са открити още няколко огромни здания – солидно барикада със стена и кули, монументална многоетажна складова постройка и промишлен комплекс.
Учените остават изумени от добре непокътнатите и високи няколко метра стени, макар обстоятелството, че в миналото са били изграждани от кирпичени тухли и са прекарали повече от 40 години под вода. „ Дължи се на обстоятелството, че когато градът е опустошен от земетресение към 1350 година прочие н. е., рухналите горни елементи на стените затрупват постройките, като всъщност ги консервират “, изяснява ученият.
Особен интерес за археолозите съставлява откриването на пет керамични съда с повече от 100 клинописни плочи вътре, датиращи от интервала на Средна Асирия, който хронологично стартира след земетресението.
Учените се надяват, че това изобретение ще даде значими сведения за края на града от интервала Митани и началото на асирийското ръководство в района.
Археолозите се пробваха да защитят обекта от вода, като компактно обгърнаха всички фрагменти от здания и структури с пластмасово фолио и ги покриха с трошляк. Те се надяват да продължат проучванията си, когато водите на Тигър още веднъж спаднат, с цел да имат опция за ново изследване на античния град.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР