Рублата преодоля важен психологически етап от 82 рубли за долар,

...
Рублата преодоля важен психологически етап от 82 рубли за долар,
Коментари Харесай

Отслабващата рубла може да помогне и да навреди на икономиката

Рублата преодоля значим психически стадий от 82 рубли за $, еврото нарастна до 88 рубли. От една страна, слабата рубла оказва помощ на дефицитния бюджет и експортьорите печелят повече. От друга страна, прекомерно слабата национална валута, в противен случай, може доста да навреди на съветската стопанска система. Къде е тази " златна среда "?

Доларът още веднъж надвиши 82 рубли за първи път от 17 април, еврото се повиши до 88. Експертите показват набор от аргументи, които дърпат рублата надолу. Това са и ниски цени на петрола, и огромен бюджетен недостиг, и възходящо търсене на задгранична валута от вносителите, защото вносът стартира да се усилва, и от банките.

„ Влиянието на цените на петрола върху рублата неотдавна беше много едва, факторите за импорт през днешния ден са по-значими. В началото на годината съветският експорт за Китай нарастваше по-динамично от китайските доставки за Русия. От резултатите от първите пет месеца на годината обаче виждаме друга картина. През януари-май китайският експорт за Русия е повишен със 75,6%, до момента в който съветският експорт за Китай се е нараснал единствено с 20,4%. Положителното комерсиално салдо се резервира, само че е доста по-малко от зимните месеци. Активният напредък на вноса стартира през март и от този момент единствено се форсира, компенсирайки дефицита през зимните месеци. Следователно от март се следи доста намаляване на рублата “, споделя анализаторът Андрей Кочетков.

Освен това факторът задгранични компании, напускащи Руската федерация, към момента не е привършен. „ Чуждестранните компании продават своите активи и обръщат приходите в задгранична валута. Тъй като данъчният интервал е още надалеч, търсенето от задгранични компании и вносители е задоволително, с цел да тласне курса на съветската валута “, прибавя Кочетков.

„ Рублата поевтинява, както нормално, по доста аргументи, само че главната, най-вероятно, са данните на “Росстат ” за ускорение на седмичната инфлация, която се е нараснала с 0,21% от 30 май до 5 юни. Това е най-високият % за седмица от февруари тази година. Това поражда опасения, че Централната банка на Руската федерация може да увеличи главния лихвен % на съвещанието на борда на шефовете на 9 юни “, споделя анализаторът Наталия Милчакова. Въпреки че консенсусът на анализаторите предвижда, че ЦБ на РФ въпреки всичко ще резервира главната рента на 7,5%, някои специалисти, в това число Милчакова, признават, че на фона на ускорена инфлация регулаторът може да вземе ненадейно решение и да увеличи главния лихвен % с 0,25%.

Що се отнася до бюджетния недостиг, който съгласно Министерството на финансите на Руската федерация надвиши 3 трилиона рубли през първите пет месеца на 2023 година, при плануван недостиг за цялата година от 2,9 трилиона рубли, тези данни не би трябвало да бъдат прекомерно „ демонизирани “, счита Милчакова. Тя напомня, че през май към този момент имаше дребен бюджетен остатък от 13 милиарда рубли, който беше обвързван с понижаване на отстъпката за “Урал ” по отношение на “Брент ” Brent заради законодателни промени. Следователно по-нататък размерът на бюджетния недостиг ще стартира да понижава, чака събеседникът.

Какво следва за рублата? Експертът твърди, че рублата на равнище от 82 рубли за $ и над 88 рубли за евро наподобява прекомерно слаба.

„ Още през 2022 година държавното управление съобщи, че за бюджета и експортьорите курсовият кулоар от 70-80 рубли за $ е най-благоприятен. Сега доларът се повиши над горната граница на този " най-благоприятен кулоар " - което значи, че рублата е мощно препродадена и с позитивни вести ще стартира да си възстановява изгубените позиции.

Доларът към момента може да продължи спекулативния си напредък до към 83 рубли, само че от това равнище най-вероятно ще би трябвало да се намали. Рублата надлежно може да се върне със 79-80 рубли за $ “, предвижда Милчакова от Freedom Finance Global.

Андрей Кочетков е още по-оптимистичен и чака рублата да се върне към по-икономически обосновани стойности от 70-75 за $, макар че в този момент това наподобява нереалистично.

Защо специалистите чакат рублата да се ускори? Отслабването на рублата на доктрина е от изгода за експортьорите и бюджета. Стоките за експорт стават по-евтини в задгранична валута и се купуват по-лесно. В същото време бюджетът получава повече доходи от експорт плюс спомагателни доходи от разликата в обменните курсове. Изглежда, че с цел да поддържа съветската стопанска система, тя се нуждае от още по-слаба рубла. На процедура обаче това надалеч не е по този начин и прекомерно слабата рубла може, в противен случай, да навреди доста на стопанската система.

„ Ако рублата изпадне в неконтролируема обезценка, това няма да е от изгода за никого. За експортьорите предсказуемият обменен курс на рублата е доста по-голям от евтината рубла, защото е мъчно да се прави дълготрайно обмисляне и да се подписват експортни контракти в изискванията на непредсказуема рубла. Особено в тези условия, когато Русия отхвърля $ и минава към разплащания с сътрудници в национални валути “, изяснява Милчакова.

Неконтролираната обезценка също е неизгодна за бюджета, защото инфлацията незабавно ще скочи до небето и страната ще би трябвало да харчи повече пари за индексиране на заплати, пенсии и компенсации в публичния бранш, което ще усили бюджетния недостиг, прибавя тя.

„ По-нататъшното намаляване на рублата заплашва ново повишаване на инфлационните упования, което опонира на дълготрайните стопански цели. С ускоряването на инфлацията може да се наложи Централната банка да увеличи лихвения %, а задачата на регулатора е да понижи цената на кредитирането, с цел да подтиква икономическия напредък. Поради това Централната банка на Руската федерация постоянно се опълчва на всевъзможни целенасочени дейности за намаляване на рублата. Сегашният баланс на търсене и предложение на валутата обаче не е в интерес на руснаците. Въпреки това, най-активният напредък на вноса би трябвало да завърши заради замяната на доста вносни позиции с локално произвеждане.

При поддържане на позитивен търговски баланс обстановката би трябвало да се стабилизира и ще стартира връщане към по-икономически обосновани стойности от 70-75 рубли за $, макар че в този момент това наподобява нереалистично “, изяснява Кочетков.

Струва си да се каже, че през лятото рублата може да нарасне малко повече. По-рано през лятото руснаците купуваха доста задгранична валута, с цел да пътуват в чужбина, само че в този момент този фактор към този момент не е толкоз мощен. „ Активността на вътрешния валутен пазар обичайно понижава през летните месеци, тъй че би трябвало да чакаме нараснала волатилност, когато релативно дребни количества покупка и продажба на валута видимо трансформират курсовете. В кратковременен проект коридорът от 79,5–83,5 рубли за $ наподобява по-вероятен. Но с цел да се излезе от този диапазон, може да са нужни обилни вести, като увеличение на напрежението в геополитиката или понижаване на цените на петрола “, споделя анализаторът Владимир Евстифеев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР