Розови балони полетяха днес в памет на жените, загубили битката

...
Розови балони полетяха днес в памет на жените, загубили битката
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври в 10 болници |

Розови балони полетяха през днешния ден в памет на дамите, изгубили борбата с рака на гърдата, и като знак на информираността за значимостта на предварителната защита.

Открит в точния момент, ракът на млечната жлеза е лечим, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в самодейността. Тя цели повишение на осведомеността и профилактиката на най-честото онкологично заболяване при дамите.  



Кампанията е обичайната в Световния месец за битка с рака на гърдата. Фандъкова уточни, че Столичната община е първата, почнала акция за предварителна защита посредством скрининг на рак на гърдата, която продължава. От 2015 година скринингово проучване са минали 22 821 дами. 

С безвъзмездни прегледи за рак на гърдата през октомври се включват 10 лечебни заведения от 5 града – София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. В самодейността вземат участие най-вече лечебни заведения от София – общинските Първа, Четвърта и Пета МБАЛ и Първа АГ „ Света София “ и две държавни – „ Света Анна “ и СБАЛО. 



Столичната община влага и в закупуването на инсталация за осъществяване на прегледи като 8 нови ехографски системи. Те са доставени във Втора АГ и шест Диагностично-консултативни центъра: ДКЦ XI (ж.к. " Зона Б18 " ), ДКЦ XV (ж.к. " Дианабад " ), ДКЦ II (район " Средец " ), ДКЦ XII (район " Люлин " ), ДКЦ XVII (район " Оборище " ) и ДКЦ XXVIII (ж.к. " Дружба " ).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР