Роман Гончаренко, Името на Виктор Янукович отдавна не се споменава

...
Роман Гончаренко, Името на Виктор Янукович отдавна не се споменава
Коментари Харесай

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Роман Гончаренко,

Името на Виктор Янукович от дълго време не се загатва в новините, само че някогашният украински президент, който преди 10 години избяга в Русия, беше упоменат в Грузия. Бидзина Иванишвили, милиардер, натрупал благосъстоянието си в Русия, някогашен министър-председател и почетен ръководител на ръководещата партия " Грузинска фантазия ", направи тъкмо това. Говорейки на протест в Тбилиси в края на април, Иванишвили съобщи, че страната му " не е Грузия от времето на Шеварнадзе или Украйна от времето на Янукович ". И двамата политици изгубиха властта вследствие на митинги. Така Иванишвили даде ясно да се разбере, че партията му няма желание да се отхвърля от властта.
Законът за " задграничните сътрудници " и Янукович

В Грузия митингите избухнаха поради проектозакона " за бистрота на задграничното въздействие ", който всъщност е аналог на съветския закон за " задграничните сътрудници ". Първият опит на грузинските управляващи да го одобряват се провали преди година поради митинги. Този път ръководещата партия не отстъпва. Грузинският парламент гласоподава в поддръжка на законопроекта на второ четене, като окончателното му утвърждение е планувано за средата на май. Подобен закон от дълго време е в действие в Русия, където се употребява за дискредитиране на всички критици на властта - от организации с нестопанска цел до политици, медии и блогъри. Грузинската съпротива счита, че страната върви по пътя на Русия и обръща тил на Запада.

По времето на Янукович в Украйна също имаше закон за " задграничните сътрудници ". Той беше част от пакет закони, признати на фона на опозиционните митинги през януари 2014. Това подхрани борбата в Киев. В рамките на един месец, в края на февруари 2014, Янукович и членовете на неговото държавно управление изгубиха властта, а доста от тях избягаха в Русия. Това беше втората прозападна гражданска война в Украйна. Първата, Оранжевата гражданска война, се състоя през 2004 и приключи с мирна промяна на властта, тъкмо както Революцията на розите в Грузия година по-рано. А в този момент?

Европейската изразителност на фона на доближаването с Русия

Между Украйна и Грузия има прилики. Янукович беше проруски президент, само че пристигна на власт под лозунга за европейска интеграция на Украйна. Мнозина имаха вяра, че той ще вкара страната в Европейски Съюз. Но проевропейската му изразителност се разминаваше с проруската политика на държавното управление му, до момента в който не последва цялостен поврат през есента на 2013, когато беше спряно подписването на съглашението с Европейски Съюз.

В Тбилиси " Грузинска фантазия " официално поддържа проевропейски курс, само че в действителност от ден на ден се отдалечава от Европа и се доближава към Москва. Грузия не поддържа Украйна във войната и развива бизнес връзки с Русия. Тбилиси отхвърля също по този начин да наложи наказания поради войната на Русия против Украйна, а комерсиалният оборот с Русия се усилва. И то макар обстоятелството, че грузински доброволци се борят на страната на Украйна, а към една трета от грузинското население счита, че управляващите не поддържат задоволително Киев.

Западът следи протичащото с неразбиране, само че с вярата, че няма да се стигне до нова политическа рецесия. Скоро предстоят президентски избори в Съединени американски щати, връзките сред Тбилиси и Вашингтон се охладиха, а Брюксел към този момент даде на Грузия статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз през декември 2023 година. С приемането на закона за " задграничните сътрудници " доближаването с Европа може на процедура да бъде спряно. Можем да предположим, че същинската цел на закона за " задграничните сътрудници " е да спре доближаването с Европа, само че не и да го разгласи публично, както направи Янукович.

Европейският курс на Грузия е по-слаб от украинския

Преди повече от 20 години Грузия стана първата постсъветска страна, в която се извърши мирна гражданска война и промяна на властта, а Украйна - втората. Двете страни бяха считани освен за най-прозападните страни в Общността на самостоятелните страни, само че и за доста близки.

Оттогава насам и в двете страни се вършат опити за завръщане към официално многополюсен, само че всъщност проруски курс в стопанската система и външната политика. Грузия направи това макар фактическата съветска окупация на Абхазия и Южна Осетия. В Украйна опитите за връщане в орбитата на Русия бяха провалени. Янукович не устоя на власт даже един мандат, до момента в който " Грузинска фантазия " ръководи повече от десетилетие. Очевидно забележителна част от обществото е удовлетворена от политиката на партията. Евромайданът в Украйна беше доста по-мащабен от това, което се случва в Грузия. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили, която не поддържа закона за " задграничните сътрудници ", има лимитирани благоприятни условия.

Засега не е изцяло ясно кой път ще избере Грузия дефинитивно. Голяма роля ще изиграе ходът на войната на Русия против Украйна. Ако Москва надделее, това ще ѝ даде сили да продължи имперската си политика в постсъветското пространство. В същото време провалянето на Украйна би отслабило както самия Запад, по този начин и силите в Европа, които се стремят да станат членове на западния клуб. В подобен случай Иванишвили, който промени реториката си и упреква Запада, че трансформира " Грузия и Украйна в пушечно месо ", може да резервира въздействието си.

Може би парламентарните и президентските избори през есента на 2024 ще дадат изясненост. Проевропейският курс в Грузия до момента беше по-слаб, в сравнение с в Украйна. А Иванишвили работи по-предпазливо от Янукович. Но той няма да може да се задържи дълго в шпагата сред Русия и Европейски Съюз. Много ще зависи от това дали митингите ще останат мирни, или управляващите ще употребяват принуждение, както направи Янукович. Тогава Иванишвили и " Грузинска фантазия " може да бъдт сполетени от ориста на украинския президент и неговата " Партия на районите ", а Грузия, сходно на Украйна, да преживее втора прозападна гражданска война.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР