Водещият израелски опозиционен политик Бени Ганц заплаши да подаде оставка

...
Водещият израелски опозиционен политик Бени Ганц заплаши да подаде оставка
Коментари Харесай

Бени Ганц заплаши Нетаняху: Ако поведете нацията към пропаста - подавам оставка

Водещият израелски опозиционен политик Бени Ганц заплаши да подаде оставка от кабинета, в случай че до 8 юни не се реализира единодушие по проект от шест точки за спора в Газа и бъдещето на палестинския анклав.

" Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ние ще бъдем принудени да напуснем държавното управление. Ще се обърнем към хората и ще съставим държавно управление, което ще завоюва доверието на хората ", сподели някогашният шеф на армията и някогашен министър на защитата Ганц.

Този проект има за цел да дефинира следвоенния ред за палестинската територия - връщането на заложници, събаряне на държавното управление на Хамас, демилитаризация на линията Газа, надзор над анклава, основаване на гражданска администрация в него взаимно със Съединени американски щати, Европа и арабските страни.

Нетаняху отхвърли настояванията на Ганц като " празни думи ", " чийто смисъл е явен: завършек на войната и проваляне за Израел, занемаряване на множеството от заложниците, оставяне на Хамас недокоснат и основаване на палестинска страна ", оповестява news.bg.

Правителството от седмици е изправено пред въпроса по какъв начин Израел да постъпи с линията Газа откакто завърши с терористичната организация " Хамас ". И американската администрация предизвести ръководещите в Израел, че се нуждаят от явен и съответен проект за бъдещето на Газа, защото на дневен ред стои един евентуален вакуум във властта, който може да бъде напълнен от безпорядък.

Трябва да се сътвори " американска, европейска, арабска и палестинска администрация, която да контролира гражданските каузи в линията Газа и да сътвори основа за бъдеща опция, която не е Хамас или (Махмуд) Абас ", съобщи Ганц, визирайки ръководителя на Палестинската автономност. Ганц също по този начин прикани за нормализиране на връзките на Израел със Саудитска Арабия.

Изявлението на Бени Ганц идва дни, откакто израелският министър на защитата Йоав Галант прикани Нетаняху обществено да обещае, че Израел няма да постанова своя гражданска или военна власт в Газа. Галант, в телевизионно послание към нацията, акцентира, че неналичието на явен проект за линията Газа на процедура значи, че след края на военните дейности Израел ще би трябвало да поеме ръководството на анклава с население над 2 милиона хората.

И Галант и Ганц считат, че военният надзор над Газа ще докара до нараснали опасности за сигурността на Израел. Крайнодесните членове на ръководещата коалиция на Нетаняху считат, че поддържането на боен надзор над бранша е належащо за успеха над Хамас.

Според израелските медии началник-щабът на армията Херци Халеви също се е опитал уединено да съобщи на Нетаняху нуждата от създаване на проект за деяние " след войната ".

Нетаняху до момента се придържа към обещанието си за цялостна победа над " Хамас ". След това Газа може да бъде ръководена от " цивилна администрация, друга от " Хамас ", с израелска военна отговорност, обща военна отговорност ", сподели той в изявление за телевизия CNBC в сряда. Нетаняху отхвърли всякакво присъединяване в ръководството на следвоенната Газа от страна на палестинската власт, основана според краткотрайните мирни съглашения от Осло преди три десетилетия и нормално възприемана в интернационален мащаб като най-легитимният палестински ръководещ орган.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР