На фона на кризата с боеприпасите във Въоръжените сили на

...
На фона на кризата с боеприпасите във Въоръжените сили на
Коментари Харесай

Forbes: Американските снаряди вече са на фронта, съдбата на Украйна започна да се подобрява

На фона на рецесията с боеприпасите във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) заради закъснение на военната помощ от Запада, съветските войски нападнаха няколко точки по фронта през април. Месец по-късно обаче обстановката се промени радикално – военните на Киев започнаха да получават снаряди и влезе в действие закон за готовност, който форсира образуването на нови бригади. Съдбата на Украйна се усъвършенства и това най-добре се вижда в град Часов Яр, който руснаците непрестанно щурмуват, отбелязва американското списание Forbes, представен от.

В първите дни на настъплението си към града, съветските бронирани елементи напредваха устойчиво на север и юг от Часов Яр, като пехотата им проучваше най-уязвимата зона на града - региона на Канал, който се намира в източната част на града.

Защитата на ВСУ в Часов Яр съгласно изданието е била слаба и се е влошавала. В средата на април Министерството на защитата на Украйна разформирова 67-а механизирана бригада, която защитаваше региона на Канал, откакто публично следствие удостовери изказванията за дълбока командна непросветеност.

Подразделенията на 56-та и 41-ва механизирани бригади и 5-та десантно-щурмова бригада на ВСУ се пробваха да запълнят празнината, която тогава се образува в отбранителната зона. На бойците бяха обезпечени и още дронове.

Руснаците обаче докараха щурмови самолети Су-25, които обстреляха с ракети позициите на украинските войски при дефицит на ракети за Противовъздушна отбрана. Това разреши на съветските десантчици да напредват на север и юг от Часов Яр, заплашвайки да обкръжат гарнизона на града.

Основната борба бе сред руснаците и украинската логистика, която стартира да доставя американски муниции. ВСУ съумяха да завоюват тази конкуренция и в този момент гарнизонът на Часов Яр разполага с задоволително снаряди, с цел да унищожава щурмови групи на съперника.

В петък батальон от съветска бронирана техника, наброяващ към 20 души, напусна Донецк и се насочи към Часов Яр. Само преди няколко седмици те щяха да могат да изминат по-голямата част от това разстояние без украински офанзиви. ВСУ разполагаха с малко противотанкови ракети и артилерийски снаряди, разчитайки повече на безпилотни самолети. БпЛА обаче имат дребен радиус и малко количество експлозиви, което не е задоволително, с цел да се пробият пластовете самоделна ризница на съветската техника.

Тъй като към средата на май украинците към този момент бяха доста по-добре въоръжени, съветската щурмова група бе залята от дъжд от снаряди. Въпреки че съумяха да стигнат до региона на Канал, руснацитв не устояха дълго там.

" Въпреки бързите триумфи през първите седмици от офанзивата на Часов Яр, в това число постигане на микрорайона Канал и в някои случаи пресичането му на дребни групи, руснаците в последна сметка не съумяха да се закрепят от другата страна и да напреднат по-нататък “, отбелязва анализаторската група Frontelligence Insight.

Гарнизонът в Часов Яр обаче не е единственият, който се е възползвал от идването на дълго чаканите муниции - за първи път по време на пълномащабната война нито една бригада не може да се оплаче от липса на артилерийски снаряди.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР