Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много,

...
Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много,
Коментари Харесай

Подоляк хвали България за военната й помощ: Ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история",

" Ролята на България във войната в Украйна ще бъде доста, доста високо оценена в учебниците по история ", счита един от основните съветници на украинския президент Михайло Подоляк. Той разяснява публикацията в Die Welt, която споделя за оръжейната помощ, оказана от страната ни в първите дни на съветското нахлуване. " Има страни, които доста обичам и тази обич изключително блестящо се демонстрира по време на войната. България е една от тези страни ", съобщи Подоляк пред.

" Не съм подготвен да разясня българското държавно управление от позиция на военната помощ, която е обемна, която оказаха на Украйна изключително в първата седмица на войната. Мисля, че българското държавно управление може да опише за това детайлно, в случай че счита, че е нужно ", споделя още съветникът на Зеленски.

Според него има доста страни, и България е една от тях, които още в първите дни видяха каква е тази война, какво прави Русия. " Те схванаха главното - Русия атакува без всевъзможни претекстове Украйна, убива жители, нахлу на цялата територия (на Украйна - б.р.). Държави като Полша и България, не изключвам и моите обичани прибалтийски страни, обявиха от първия ден, че ще дадат вскичко, което могат, ще оказват помощ с каквото могат ", споделя още Подоляк. Той даде обещание след края на войната да направи таблици, в които да опише детайлно всичката помощ, получена от сътрудниците по време на войната - и пари, съоръжение, въоръжение, горива и така нататък " Ще опиша това в таблица и изключително за първите изключително тежки дни кой и с какво оказа помощ ", добави той. Латинина зададе въпроса за помощта на България и обърна внимание, че инцидентно или не, материалът излиза броени дни преди Германия да откаже (засега) да даде танкове " Леопард " на Украйна.

Известният украински боен коментатор Александър Коваленко написа в Телеграм канала си: " За мнозина публикацията стана същинско признание, защото досега няма данни за помощта от България от открити източници. Не и за моите читатели. Още през юни, когато неинформираните " говорещи глави " подлагаха на критика България, означих, че България е една от трите страни, която е измежду първите три, които дадоха тежко въоръжение на Украйна. През юни ставаше дума за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 " Град ". Именно България бе от първите, която предложи ремонтните си фабрики за корекция на развалената в боевете украинска техника. А в този момент размерите на тази помощ е в пъти повече ", написа Коваленко. Той твърди и че България " съобщи на Украйна танкове Т-72М1, известно количество авиационна техника и освен това. Да не приказваме за логистичния фактор. Но доста неща ще станат известни след края на войната. За това - България, благодаря! ", заключава Коваленко.

Бившият началник на " Кинтекс " Александър Михайлов, уволнен през лятото от тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова, съобщи пред бТВ, че не му харесва, че е трябвало от западни медии да се разбере за ролята на България, която съгласно него е била явна. " Най-малкото растежът на експорт на оръжие за Полша и Румъния в първото полугодие през 2022 година е 107 пъти. Това няма по какъв начин да не го забележи и тогавашният вицепремиер Нинова и беше ясно къде отива оръжието ", сподели Михайлов. Той твърди, че и сега продължава износът на оръжие към Украйна, тъй като договорите са дълготрайни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР