Роджър Федерер спечели рекордна 20-а титла от Големия шлем. Поредното

...
Роджър Федерер спечели рекордна 20-а титла от Големия шлем. Поредното
Коментари Харесай

Мелбърн 2018: Поредното шоу на Федерер и нахлуването на Чунг в големия тенис


Роджър Федерер завоюва рекордна 20-а купа от Големия шлем. Поредното историческо достижение на може би най-великия тенисист за всички времена.

Независимо от своите 36 години Маестрото още веднъж доминираше над противниците си в Мелбърн, по този начин както го направи година по-рано. Така както го прави през цялата си кариера, на всички места. С триумфа си през вчерашния ден Федерер стана третият шесткратен първенец в историята на Аустрелиън Оупън след Рой Емерсън (1961, 1963-1967) и Новак Джокович (2008, 2011-2013, 2015-2016). Във финала Маестрото се наложи над коравия хърватин Марин Чилич, който продължава да демонстрира напредък в играта си и към този момент е номер 3 в света.

Въпреки че бе считан за новобранец против Роджър, първенецът от Ю Ес Оупън 2014 бе заслужен противник на швейцареца, като бе единственият тенисист в Мелбърн, който съумя да завоюва сет против него. Въпреки че докара финала до съдбоносен пети сет обаче, Чилич в последна сметка не съумя да откри отговор на гениалния тенисист от другата страна на мрежата. Въпреки възрастта си Федерер продължава да твори на корта със същата лекост и елегантност, с която го правеше и преди. Всъщност това може и да не е изцяло тъкмо. Преди дни Григор Димитров бе запитан на какво отдава представянето на неговия кумир сега и първата ни ракета отговори просто: “Той няма какво да губи. Много хора не се замислят за това, само че той просто няма какво да губи и се забавлява доста повече на корта, в сравнение с другите. Не се стресира в дадени моменти, опитва повече с играта си “. С триумфа си в Мелбърн швейцарецът стана и третият тенисист след Рой Лейвър и Кен Роузуол, спечелил най-малко четири трофеи от Големия шлем след навършване на 30-годишна възраст.

Швейцарецът за шести път в кариерата си стигна до финала без изгубен сет, само че и без да срещне по пътя си нито един състезател от Топ 15, което рядко се случва в „ шлема “. Най-сериозен негов противник преди Чилич бе Томаш Бердих, който пропусна общо два сетбола и загуби с 0-3 от швейцареца. Федерер след това се изправи против корейската сензация Хьон Чун, който не съумя даже да изпоти ветерана и се отхвърли във втория сет.

Освен страхотното показване на Федерер, тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън без подозрение ще бъде запомнено и с редицата изненади, на които станахме очевидци.

Феновете с интерес чакаха завръщането след травми на шесткратния първенец Новак Джокович и спечелилия от 2014-та година Стан Вавринка, само че и двамата демонстрираха, че към момента са доста надалеч от най-хубавата си форма. Швейцарецът бе спрян от американската сензация Тенис Сандгрен още в третия кръг, до момента в който Джокович загуби в три сета от младия Хьон Чунг. Сандгрен, който преди началото на шампионата имаше едвам две победи в професионалния тур, се трансформира в първия американец, достигнал четвъртфиналите в Мелбърн от 2009-та година насам, като в профил и 5-ия подложен Доминик Тийм по пътя си. На 1/4-финалите той бе спрян точно от Чунг, който бе най-приятната изненада на шампионата.

Досега кореецът бе в сянката на другите изгряващи звезди в тениса, които разполагат с по-атрактивна и мощна игра – Саша Зверев, Ник Кирьос, Карен Хачанов, Денис Шаповалов, Даниил Медведев, Борна Чорич и Андрей Рубльов. Нито един от тях обаче не доближи до втората седмица в Австралия, до момента в който Чунг показва качества, които го отличават от другите млади тенисисти – извънредно здрава душeвност и взимане на вярното решение в множеството случаи.

Кореецът завоюва младежкия Мастърс в Милано в края на предходната година, само че едвам в този момент тенис светът се убеди, че той може да е една от огромните звезди в спорта в идващите години. Чунг само разочарова феновете с ранното си отричане против Федерер в полуфинала, само че никой не може да гадае какво в действителност е било физическото му положение в този миг.

За Григор Димитров това бе първи шампионат от Големия шлем като номер 3 в света и представянето на българина бе нерешително. Гришо сподели темперамент и опит, с цел да завоюва три следващи доста тежки мача – против Макензи Макдоналд, Андрей Рубльов и изключително Ник Кирьос, само че това изцеди силите му, а и играта му не бе на висотата от Финалите на международния тур в Лондон. Гришо бе спрян от британеца Кайл Едмънд на четвъртфиналите. Именно Едмънд бе другата огромна изненада в Мелбърн. Разполагащият със застрашителен форхенд тенисист почтено замести контузения Анди Мъри и реализира пет победи, с цел да обезпечи наличието на британец измежду най-хубавите 4.

Там не попадна финалистът от предходната година Рафаел Надал, който бе спрян от травма в мача си от четвъртфиналите против Марин Чилич. Именно това породи и един от немалкото скандални моменти на тазгодишния Аустрелиън Оупън. Надал разкритикува управлението на Тура за натоварения график през сезона и доста твърдите кортове, които водят до доста травми. Доказателство за думите му са отсъствието на голям брой топ тенисисти напоследък – Джокович, Мъри, Вавринка, Милош Раонич, Кей Нишикори. “Има живот и след тениса, би трябвало да се намерения за това ”, съобщи испанецът. Изключението, несъмнено, е Роджър Федерер, само че Надал предвижда сполучливо това още преди пет години, когато сподели: „ Федерер ще приключи кариерата си като разцъфнала роза, тъй като е талантлив с изключителна физика, само че не очаквайте това от мен, Джокович или Мъри “.

Самият Джокович бе забъркан в два любопитни момента, които се развихриха до равнището на кавги. Още при започване на шампионата сърбинът събра всичките си сътрудници от Тура и предложи концепцията да се сътвори синдикат на тенисистите, който да се бори за по-високо възнаграждение на шампионатите от Големия шлем. Идеята на Джокович е да има много по-сериозни награди за играчите, отпаднали в ранните кръгове, защото те постоянно имат финансови усложнения. Бе изкарана и статистика – в шампионатите от Големия шлем за награден фонд отиват към 20 % от приходите, до момента в който в НБА този % е 50.

Скоро по-късно Джокович изрази неодобрение и че му се наложи да играе два мача в дневната сесия на програмата, когато жегата бе непоносима. Сърбинът напълно тъкмо посочи, че е рисково за здравето да се играе тенис при температури по 40 градуса и повече. В обществените мрежи неговите почитатели незабавно започнаха да задават въпроса: „ Защо Роджър Федерер постоянно получава привилегии и играе единствено във вечерните сесии, когато температурите са по-нормални “. В следствие стана ясно, че Федерер е подал публично искане към уредниците да играе вечер, до момента в който Джокович не е изискал такова нещо. Легендата Джон Макенроу съобщи, че програмирането на мачовете е бизнес, а най-гледаният тенисист без подозрение е Федерер, а не Джокович.

Със обществените мрежи бе обвързван и още един скандал, откакто Тенис Сандгрен бе умишлен за крайнодесен, расист и сексист, поради свои постове в Туитър в предишното. Веднага откакто влезе под светлината на прожекторите, Сандгрен изтри предходните си Туитър постове, само че те въпреки всичко бяха изровени от медиите и оповестени. След загубата си от Чун на четвъртфиналите, американецът се обърна към медиите, заявявайки, че те са го демонизирали, без въобще да ревизират информацията, която разгласяват. За почитателите на тениса остана горчивия привкус от смесването на политиката и спорта. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР