Родителите трябваше да изразят своите становища до вчера. Регионалните управления

...
Родителите трябваше да изразят своите становища до вчера. Регионалните управления
Коментари Харесай

Служебният зам.-министър на образованието: 30 минути преди правенето на теста децата не трябва да се хранят и да пият вода

Родителите трябваше да изразят своите мнения до през вчерашния ден. Регионалните ръководства на образованието трябваше да обобщят данните за всяко учебно заведение и всяка паралелка и през днешния ден ние ще ги имаме. Към момента публични данни не мога да кажа, само че това, което е неофициално е, че родителите имат предпочитание децата да се върнат в учебно заведение и да одобряват тестването. Това сподели за Bulgaria ON AIR служебният заместник-министър на образованието Мария Гайдарова.

" Нормално е в едно учебно заведение да се случи да има паралелки, които да бъдат в образование от разстояние в електронна среда, както и такива, които да са присъствено в учебно заведение. Тестовете, по този начин както са определени от Министерството на здравеопазването, изискват да бъдат направени в следена среда, тъй че да имаме най-малък риск и да имаме обезпечена безвредна среда в учебното заведение учениците да бъдат при равни условия ", добави още Гайдарова.

" Учениците от 1-4 клас е приоритет да бъдат върнати в учебно заведение. Дефинирали сме какви са изискванията на безвредна среда - съществуване на проби, над 50% от родителите да желаят връщането в съответната паралелка, и дали учителите имат " зелен документ " или са приели да се тестват 2 пъти седмично. Това са едни плочки, на които се накапва към този момент взетата слюнка от детето. Сложен е този реактив и с пипетка се накапва. Пред всяко дете се прави това, т.е. то е седнало и не е в придвижване. Не може да има комплициране - всяка тестова плочка е пред всяко дете. Няма имена на децата, разказване ", съобщи тя.

" Нормално е да има учители, които да се тормозят. Нека да се осведомят, да гледат клиповете в елементи, да знаят на кои родители могат да разчитат. Ако обстановката е такава, че всички в учебното заведение са тествани, тя е безвредна. Когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000, няма да се вършат проби ", разяснява Гайдарова.

Тя добави още, че 30 минути преди правенето на теста децата не би трябвало да се хранят и да пият вода.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР