Родителите да могат да преценят дали детето да ходи на

...
Родителите да могат да преценят дали детето да ходи на
Коментари Харесай

Електронните бележки отпадат за първите дни отсъствие от училище, рецептите на хартия се връщат до април

Родителите да могат да преценяват дали детето да върви на учебно заведение в границите на 3 дни. Такова предложение ще бъде прегледано в идващите дни, стана ясно от думите на министъра на опазването на здравето Христо Хинков по Nova.

Все още не са обсъждани елементи какъв брой да бъде общият брой на дните, които ще могат да се извиняват по преценка на родителите.

" Това, че детето ще остъства, би трябвало да се впише и в амбулаторния лист и по този начин ще бъде ясно, че се постанова да отсътства ", разяснява Хинков, тъй като съгласно него е значимо те да бъдат преглеждани.

Обмисля се обаче, да се даде опция на родителите да преценят сами за първите 3 дни от неразположението на детето.

Електронните бележки последователно ще бъдат въведени и в детските градини, тъй като логиката е такава, само че съгласно министър Хинков това " сега не е на дневен ред ".

Рецепти за антибиотици и медикаменти за диабет на хартия

Здравното министерство дава и гратисен интервал за въвеждането на електронните предписания. Хартиените предписания се връщат до 1 април.

През това време би трябвало да се изчистят всички проблеми към изписването на антибиотици и медикаменти за диабет единствено на електронни предписания.

Проблеми при изписването на тези медикаменти породиха изключително в отдалечени места, при екипи на Спешна помощ тук-там без интернет.

От думите на здравния министър стана ясно, че до момента тези проблеми не са били открити, тъй като в последните 2 години единствено 1% от рецептите са били изписвани електронно. Изписването на медикаменти посредством електронни предписания е допустимо от две години насам, точно с цел да се тества системата.

След като това стана наложително, над 80% от рецетите за антибиотици са били изписани посредством електронни предписания. " Системата работи, " счита Хиков.

Според него казусът е различен - в България се предписват антибиотици безсистемно. " Това е процедура освен за лекарите, само че и пациентите си купуват антибиотици без рецепта. България е преди всичко по антибиотична устойчивост в Европа, " изясни Хинков.

Именно превъзмогването на безразборния банкет на антибиотици у нас е главната цел, поради която здравното министерство вкара електронните предписания.

Според упованията на здравния министър най-късно до края на идната година всички предписания, които се издават у нас ще бъдат електронни.

По думите му това е песимистичната прогноза, съгласно оптимистичната - електронните предписания за всички медикаменти ще са факт в средата на 2024 година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР