Роботите все повече и повече завладяват света около нас. Така

...
Роботите все повече и повече завладяват света около нас. Така
Коментари Харесай

Роботът, който изследва океаните

Роботите от ден на ден и повече превземат света към нас. Така че не е никаква изненада, че след въздуха, те стартират да завладяват и водата. Дроновете от дълго време не са иновация, а по-скоро облекчение.

В сходна роля виждаме и робота SoFi. Джаджата, създадена от Масачузетския софтуерен институт, е предопределена за проучване на морета и океани. Но в това време се оправя повече от добре и с една друга задача - да плува самостоятелно, съвсем като риба.

 Снимка 380567

Смята се, че този робот е най-съвършеният плувец , създаван до момента. Това е значимо с помощта на перките и опашката, с които е оборудван. Опашката е от силикон и се движи с помощта на хидравлична помпа.

Освен това, SoFi си има и високотехнологична камера. Благодарение на нея биолози могат да следят популацията и здравословното положение на подводните животни без да се постанова да нарушават спокойствието им.

 Снимка 380569

Изследването и документирането на подводния свят може да бъде същинско предизвикателство. А климатичните промени, изгубването на коралите и всички други процеси, които протичат под вода, са значими за цялата планета . Затова и се вършат все по-големи стъпки по посока улеснение на процеса.

Именно една от тях е роботът-плувец. Той се ръководи отдалечено от водолази в радиус от 15 метра. А по-късно сниманият видео и снимков материал, който е във висока резолюция, се проучва обширно от учени биолози и океанолози.

 Снимка 380556

А най-интересното е, че рибата-робот е захранвана с батерия, съвсем като тази, която се крие под капака на смарт телефона ни .

 Роботът, с който стените оживяват
Роботът, с който стените оживяват

Лесно и забавно

SoFi към момента е в развой на рационализиране , а първият сериозен тест се организира тази година в сините води край остров Фиджи. Целта бе проучване на кораловия риф, а задачата се брои за сполучлива, написа National Georgraphic.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР