Рита Леви е изключителен невролог, който печели Нобелова награда за

...
Рита Леви е изключителен невролог, който печели Нобелова награда за
Коментари Харесай

„Събуждайте се в 5 сутринта и яжте по-малко.“ Тайните на невролога Рита Леви, живяла до 104

Рита Леви е извънреден невролог, който печели Нобелова премия за медицина на 77 години. Удивителна жена, която правела открития от уюта на личната си спалня. Тя си отиде на 104-годишна възраст, с избистрен разум и в цялостно здраве.

Рита Леви в никакъв случай не е била омъжена и няма деца. Но тя нито един път не се оплакала от ориста си, от ужасите, които трябвало да преживее. И до края на дните си тя в никакъв случай не губи любовта си към живота, невероятното си възприятие за комизъм и невероятната изясненост на мозъка.

По случай 100-ия си рожден ден тя споделила: „ Въпреки обстоятелството, че ставам на 100, мисля, че в този момент – с помощта на опита – съм доста по-добре, в сравнение с 20. На 20 години всички сме такива простаци “. 

На 22 април 1909 година в Торино в дома на инженер Адамо Леви и художничката Адел Монталчини-Леви се раждат красиви дъщери близначки: Рита и Паола. В богатото, само че доста старомодно еврейско семейство се считало, че ориста на девойките е да станат добра брачна половинка и майка.

Въпреки това сестрите получили чудесно обучение вкъщи. Рита, скрито от татко си, мечтаела да стане публицист. Но, както се случва, изборът на специалност бил повлиян от случайността.

Гувернантката на Рита, към която тя била доста привързана, умряла от рак на стомаха. От този миг момичето решило, че ще се посвети на медицината. Без ничия помощ научила латински, гръцки, попълнила пропуските в биологията и влезнала в медицинския факултет на университета в Торино. След като го приключила ослепително, била цялостна с хрумвания и мечтаела за професионална кариера, само че почнала войната.

През 1938 година Мусолини издава „ Расовия манифест “, класифицирайки евреите като „ нисша раса “ и им забранил да се занимават с научни действия. Но Рита, даже под боязън от смъртае спряла опитите си, изграждайки лаборатория в личната си спалня.

По това време фамилията се преместило в село покрай Флоренция, където локалните поданици нарекли момичето благословено: тя непрекъснато молела от фермерите за няколко яйца „ за децата “, които никой не бил виждал.

Но тя не се нуждаела от тях за храна. Пилешките ембриони станали нейните „ лабораторни мишки “ и при липса на принадлежности били употребявани заточени шевни игли, с които Рита се научила да дисектира материала.

Дали Рита си е представяла, че в тази спонтанна лаборатория ще направи изобретение от международно значение? Мисля че не.

С края на войната станало допустимо връщането към естествена работа. Водещият американски невролог Виктор Хамбургер се заинтересувал от научните проучвания на Рита. Той поканил дамата да се причисли към неговия екип във Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Там, дружно с един от сътрудниците си Стенли Коен, Рита довела  научните опити до разумния им свършек. Тяхното съдействие довело до откриването на невронния растежен фактор (NGF).

За това изобретение учените са удостоени с Нобелова премия през 1986 година По това време Рита била на 77 години.

Какво е било ткритието на Рита, казано с елементарни думи?

До този миг се считало, че нервната тъкан не се възвръща. Рита Леви освен потвърдила, че нервните кафези порастват през целия живот, само че и че възникването на рак е директно обвързвано с нарушавания в регулаторните механизми на открития от нея растежен фактор.

Малко по-късно в действителност се открило, че

✅Засегнатите сектори от ДНК, които предизвикват развиването на израстък, носят код за протеинов синтез, сходен на кода на растежния фактор.

✅бързото развиване на недоброкачествен израстък непроменяемо е съпроводено от също толкоз бърз напредък на нервната тъкан, защото злокачествените кафези съдържат вещество, което подтиква синтеза на NGF (фактор на растежа).

Откритието на Рита Леви помогнало на учените да схванат природата на рака и показало посоката, в която да търсят средства за битка с него.

И по този начин, каква е тайната на дълголетието на един от най-старите Нобелови лауреати?

Оказало се просто! Няма да намерите съвет да вършиме най-малко 8 хиляди крачки дневно, да пиете 8 чаши вода и така нататък

Рита Леви в никакъв случай не се е женила и е нямала деца, само че в никакъв случай не е пропущала опция да поддържа връзка с многочислените си възпитаници, заобикаляла се е с другари и е обичала да провежда празненства.

Тези, които имали шанса да бъдат измежду поканените, казвали, че вечерите при тази грациозна жена са известни с радостните си интелектуални диалози и изискана кухня.

Рита постоянно повтаряла, че общуването с хора, скъпи на сърцето й, е най-хубавият лек за изнемощялост.

Тя имала изтънчен усет, обичала да се облича стилно и постоянно изглеждала безупречно. Често повтаря, че старостта идва сега, в който една жена престане да се интересува от красиви тоалети.

Синьорина Леви постоянно е питана каква е тайната на нейния триумф и дългоденствие. Тя събрала отговора единствено в 4 думи:

„ Без храна, мъж и съжаления “.

На нея принадлежи и един откъс, който звучи като виц:

„ - За възстановяване на храносмилането пия бира, при липса на вкус пия бяло вино, при ниско кръвно налягане – алено, при високо – коняк, при ангина – водка.

– А вода?

– О, такава болест още не съм имала… „

Тя не доживяла до 104-ия си рожден ден и си отишла в навечерието на Нова година, на 30 декември 2012 година Тя просто си легнала и в никакъв случай не се събудила. И това е не по-малко премия, както и дългият, ярък живот. Съгласни ли сте?

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР