Риши Сунак ще стъпи днес официално в длъжността министър-председател на

...
Риши Сунак ще стъпи днес официално в длъжността министър-председател на
Коментари Харесай

Ще извади ли Риши Сунак Великобритания от дълбоката рецесия, в която страната все повече затъва?

Риши Сунак ще стъпи през днешния ден публично в длъжността министър-председател на Англия. Той ще се срещне с крал Чарлз Трети, който ще го предложения да сформира държавно управление. Риши Сунак, който завоюва конкуренцията за лидерския пост на Консервативната партия, ще стане третият английски министър председател за последните седем седмици.

Риши Сунак ще се изправи пред голямото предизвикателство да сътвори непоклатимост след интервал на исторически безпорядък на политическата сцена и на финансовите пазари. Но другата му задача - да преведе страната през рецесията - се обрисува да бъде също толкоз сложна.

Бившият финансов министър завоюва конкуренцията за заместител на някогашната му съперничка Лиз Тръс, която се обрисува да бъде най-кратко управлявалият министър председател в английската история. 

Сунак сподели в понеделник, че е негов максимален приоритет ще бъде " да сплоти партията и страната " в лицето на " надълбоко икономическо предизвикателство ".

Инвеститорите внимателно приветстваха новината за успеха му. Паундът се придвижваше и излизаше от алено по отношение на щатския $ в понеделник. Последно се търгуваше над $1,13, към 0,1% по-високо. Доходността на референтните 10-годишни облигации на Обединеното кралство, които се движат в противоположни цени, падна до 3,76%. Индексът на междинните английски компании FTSE 250 се увеличи с 1,1%.

Сунак организира акция през лятото с обещания да помогне на семействата да се оправят с възходящите разноски за живот. Той сподели, че ще понижи налозите, само че единствено откакто ценовият напън отслабне.
 Лиз Тръс устоя единствено 45 дни: Kои са най-кратко управлявалите министър председатели в Европа?
Кои са най-кратко управлявалите министър председатели в Европа?

В листата има и българско наличие

И въпреки всичко икономическите вероятности се утежниха внезапно от този момент - не на последно място заради пазарните разтърсвания, провокирани от към този момент изоставения проект на Тръс да понижи налозите допустимо най-скоро и да усили държавните заеми.

Внимателно следен измерител на икономическата интензивност спадна до 21-месечно дъно през октомври. S&P Global, която следи данните, съобщи, че те на процедура удостоверяват, че Обединеното кралство е в криза.

" Повишената политическа и икономическа неустановеност докара до спад на бизнес интензивността със скорост, невиждана от световната финансова рецесия през 2009 година, в случай че се изключат месеците на блокиране на пандемията ", сподели Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence, представен от CNN.

Както потвърди пагубният проект на Тръс за понижаване на налозите, всеки стопански тласък отвън незабавната поддръжка за сметките за сила може да се окаже ненужен за Сунак.

" Ключов фокус за идващия министър-председател би трябвало да бъде фискалната отговорност ", сподели в изказване Карл Емерсън, заместник-директор на Института за фискални проучвания. " Нуждаем се от благонадежден проект, който да подсигурява, че държавният дълг може да се чака да спадне в средносрочен проект. "

Икономика в криза

Банката на Англия предвижда предишния месец, че стопанската система на Обединеното кралство към този момент е в криза. Доказателствата в поддръжка на това мнение нарастват. Производството в страната се е свило с 0,3% през август, след нарастване от едвам 0,1% през юли.

Правителствен отчет, оповестен в петък, сподели, че продажбите на дребно са паднали с 1,4% през септември, което е по-лош спад от предстоящото. И доверието на потребителите е покрай най-лошото си равнище в историята, защото инфлацията се върна на 40-годишен връх.

Дийн Търнър, икономист в UBS Wealth Management, назова вероятността за разноските " меко казано много мрачна ". Основните въпроси в този момент, сподели той, са какъв брой дълго трае всеки един следващ спад и какъв брой по-дълбок ще става.

Картината на финансовото положение на Обединеното кралство също се помрачи с публикуването на данни в петък, показващи, че английското държавно управление е заело чисти 20 милиарда английски лири (22 милиарда долара) през септември, с 5,2 милиарда английски лири (5,7 милиарда долара) повече от упованията на фискалния контролен орган на страната.
 Краткото ръководство на Лиз Тръс нанесе следващ удар върху английската стопанска система
Краткото ръководство на Лиз Тръс нанесе следващ удар върху английската стопанска система

В това са безапелационни специалисти от Английската централна банка

" Слабостта в продажбите на дребно и превишаването на прогнозата за обществените заеми на Службата за бюджетна отговорност от март няма да улесни задачата на идващия министър-председател при навигирането на стопанската система през рецесията на разноските за живот, рецесията на заемите и рецесията на доверието ", сподели Рут Грегъри, старши английски икономист в Capital Economics.

Има и известна неизясненост по отношение на идващите ходове на Банката на Англия. Бен Бродбент, заместник-директор по паричната политика, предизвести предишния четвъртък, че вложителите може да са изпреварили себе си в прогнозирането на покачвания на лихвите на фона на неотдавнашния безпорядък.

" Остава да се види дали формалните лихвени проценти би трябвало да се покачат с толкоз, колкото се правят оценка сега на финансовите пазари ", сподели той в тирада.

Все още обаче се чака централната банка да бъде доста твърда на съвещанията си през ноември и декември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР