Рилският манастир пази спомен за патриарх Неофит, с който се

...
Рилският манастир пази спомен за патриарх Неофит, с който се
Коментари Харесай

И Рилският манастир пази спомен за патриарх Неофит

Рилският манастир пази спомен за патриарх Неофит, с който се прощаваме през днешния ден.

Игуменът на храма – свещеник Евлогий, среща за първи път Неофит през 1975 година, когато кандидатства в Духовната академия, оповестява БТВ.

По-късно, духовният им път се пресича още веднъж. „ Имах опцията и благодатта да послужвам като протосингел в Софийската митрополия, когато той беше викарен свещеник. Имали сме доста чести срещи и в действителност, това беше една доста духовна персона. Човек, който живееше в църквата и за църквата.

Той различен живот нямаше “, споделя свещеник Евлогий. По думите му българският Патриарх е съумял да устои на всички компликации по пътя си, постоянно воден от вярата и стремежът за обединяване, даже по време на разкола.

„ Заедно с тогавашния Крупнишки свещеник Натанаил, по-късно Неврокопски митрополит, изнесоха на плещите си най-голямата тежест по времето на разкола в Българската православна черква “, счита игуменът на Рилския манастир.

Миряните също ще запазят загатна за патриарх Неофит, който дефинират като мил човек, съумял да сплоти духовенството и вярващите.

Стотици вярващи се преклониха пред паметта на патриарх Неофит във всички православни храмове в страната, а в Рилската света обител заупокойни молебствия ще се отслужват всяка заран, до 40-ия ден от неговата кончина.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР