Рилският манастир е построен през 15-ти век. По време на

...
Рилският манастир е построен през 15-ти век. По време на
Коментари Харесай

Тайните на Рилския манастир, за които едва ли сте чували някога

Рилският манастир е издигнат през 15-ти век. По време на османското господство и най-много през Възраждането е значим културен и нравствен център.
Рилския манастир е неповторима съкровищница
Първоначално е основан на 4 км от настоящето си место. Годината е някъде към 930. На настоящето си место е възобновен от протосеваст Хрельо.През 1335 година той построява отбранителна кула на пет етажа.

През 1343 година е издигната черква, само че тя е съборена. И на нейно място израства днешната „ Рождество Христово”. Тя е най-голямата черква в цяла България. Фреските са дело на разнообразни художници, само че единствено Захари Зограф подписва работите си.

Мощите на Св. Иван Рилски са пренесени през 1496 година. След което манастира се трансформира в огромен литературен център. В светата обител са учили и творили Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. През целия 19-ти век се организира огромно строителство в Рилския манастир.

И резултатът е 8800 квадратни метра новозастроена манастирска повърхност

Най-ценният експонат в музея на Рилския манастир е забележителния рилски кръст.Той съставлява двустранно разпятие. На него са гравирани в миниатюра 140 древен подиуми и надписи, както и 650 човешки фигури. Създал го е брат Рафаел, който след дългогодишното взиране в детайлите губи зрението си.

В Рилският манастир се намира и музея. Разположен е в неговия северозападен край. Там гостите на светинята могат да прегледат национални носии, тъкани, килими и творби на занаятите в района. Библиотеката на манастира до Рила също е голяма. Съкровищницата разполага с над 32 000 книги и ръкописи.

Рилският манастир е включен в листата на ЮНЕСКО на културно-историческото завещание. Това става през 1983 година. На към 4-5 километра от манастира се намира гроба на Свети Иван Рилски.

В пещерата светеца е живял седем години. Непосредстевно преди нея се намира църквата, в която е гроба на отшелника.

Според легендата всеки, който успее да мине през дупката в края на пещерата на светеца, е правоверен.Преданието е доста известно и се радва на огромен туристически интерес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР