Риба скат, която от години живее в аквариум без мъжки

...
Риба скат, която от години живее в аквариум без мъжки
Коментари Харесай

Риба скат, която живее в аквариум без мъжки представител на вида, е бременна

Риба склон, която от години живее в аквариум без мъжки представител на типа, е бременна и се чака да роди в идващите две седмица, съобщи Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция. 

Шарлот, ръждива риба склон с размерите на паница за сервиране, е прекарала по-голямата част от живота си в аквариум в планинския град Хендерсънвил, щата Северна Каролина. 

Тя е 3700 км от естественото си местообитание под вълните край Южна Калифорния. И не е споделяла аквариума с мъжки представител от своя тип от най-малко осем години. 

И въпреки всичко природата е намерила метод, споделя притежателят на аквариума: Шарлот е бременна с до четири дребни и може да роди в идващите две седмици. 

" Ето нашето момиче споделя: " Хей, цветущ Свети Валентин! Нека да имаме няколко дребни ", сподели Бренда Реймър от аквариума, намиращ се на основната улица в центъра на Хендерсънвил. 

Експерт по рибите склон съобщи, че е невероятно Шарлот да се е чифтосала с някоя от петте дребни акули, които споделят аквариума й, макар че локални медии допуснаха, че казусът е подобен, откакто Реймър се пошегува за допустима междувидова връзка.

Малкият аквариум се ръководи от просветителната организация с нестопанска цел на Реймър - Team ECCO, която предизвиква локалните възпитаници и други да се интересуват от просвета, отбелязва Асошиейтед прес. 

Най-големият урок към този момент е върху партеногенезата: тип безполово размножаване, като потомството се развива от неоплодени яйца, което значи, че няма генетичен принос от мъжки пол. 

Това рядко срещано събитие може да се появи при някои инсекти, риби, земноводни, птици и влечуги, само че не и при бозайници. Документирани образци са калифорнийски кондори, комодски варани и жълтокоремни морски змии, напомня Асошиейтед прес. 

Кади Лайънс, академик в аквариум в Атланта, която не е ангажирана с този в Северна Каролина, сподели, че бременността на Шарлот е единствен документиран образец, който й е прочут за този тип - кръгли скатове. 

Лайънс обаче въобще не е шокирана. Други типове акули и скатове, които постоянно се групират дружно, са имали такива бременности под човешки грижи.   " Не съм сюрпризирана, тъй като природата намира метод това да се случи ", споделя тя. 

Лайънс изясни, че тези животни не се клонират. Вместо това яйцеклетката на женската се сплотява с друга клетка, провокира клетъчно разделяне и води до основаването на ембрион. 

" Не знаем за какво се случва това ", споделя Лайънс. " Само че това е един в действителност чист феномен, който те наподобява могат да създадат. "  

Реймър сподели, че тя и другите чиновници в организацията с нестопанска цел в началото са помислили, че Шарлот има израстък, когато забелязали подутина на гърба, която " се усилва като бисквита ". Но ултразвукът посочил, че тя е бременна.

В момента Шарлот живее в контейнер с съдържимост към 8300 литра. Реймър сподели, че се надяват да получат контейнер с съвсем два пъти по-голям размер, с цел да могат да настанят потомството. Те желаят също по този начин да слагат камери, с цел да могат хората да ги гледат.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР