Рейтинговата агенция Фич (Fitch) понижи перспективата си за кредитния рейтинг

...
Рейтинговата агенция Фич (Fitch) понижи перспективата си за кредитния рейтинг
Коментари Харесай

Фич понижи до негативна перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата организация " Фич " (Fitch) намали вероятността си за кредитния рейтинг на английския държавен дълг до " отрицателна " от " постоянна ", като това става единствено дни след сходен ход от друга водеща организация - " Стандард енд Пуърс " и е вследствие на оферти така наречен " мини бюджет " на новото държавно управление на Обединеното кралство, оповестява Ройтерс, съобщи БНР.

В същото време организацията резервира своя кредитен рейтинг за Англия на равнище " AA- ", което е с една степен по-ниско от рейтингът, избран от " Стандард енд Пуърс ".

" Големият и недофинансиран фискален пакет, разгласен като част от проекта за напредък на новото държавно управление, може да докара до доста нарастване на фискалните дефицити в средносрочен проект ", уточни " Фич ".

На 23 септември английският финансов министър Куази Куартенг разгласи данъчни облекчения за 45 милиарда паунда (около 51 милиарда щатски долара), без да е ясно по какъв начин ще бъдат финансирани, както  и огромни енергийни дотации и други ограничения, ориентирани към стимулиране на растежа, което обаче докара до съществени земетресения на финансовите пазари.

Британската лира се обезцени до рекордно дъно по отношение на $, както в това време имаше и разпродажби на английски държавни облигации, довело до мощен растеж на тяхната рентабилност, което принуди Английската централна банка (АЦБ) да интервенира на дълговия пазар, с цел да успокои пазара.

Агенция " Фич " претекстове последното си решение, като уточни, че неналичието на самостоятелни бюджетни прогнози, както и очевидният конфликт на оферти от държавното управление пакет със тактиката на АЦБ за битка с инфлацията са " оказали негативно влияние върху доверието на финансовите пазари и надеждността на фискална рамка, която е основна за дългогодишна рейтингова мощ ".

В началото на тази седмица обаче финансовият министър Куартенг сподели, че се отхвърля от част от препоръчаните от него данъчни облекчения, а точно понижаване на налога върху приходите на най-богатия един % от британците, което съгласно финансовото министерство ще коства 2 милиарда паунда годишно.

" Въпреки че държавното управление анулира премахването на налога с най-висока ставка от 45%, отслабеният политически капитал на държавното управление може в допълнение да подкопае доверието и поддръжката за неговата фискална тактика ", уточни кредитната организация.

" Фич " също предвижда, че общият държавен недостиг на Англия ще доближи 7,8% от брутния вътрешен артикул тази година и 8,8% през 2023 година, до момента в който общият държавен дълг ще нарасне до 109% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година от предстоящите 101% през  2022 година

Според прогнозата на " Фич " английската инфлация ще се увеличи до 8,9% през 2022 година, преди последователно да спадне до 4% през 2024 година, а стопанската система й евентуално ще се свие с 1% през 2023 година " макар поддръжката за енергийните цени и препоръчаните понижения на налозите ", преди да се върне към напредък от 1,8% през 2024 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР