Reuters Президентът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ Подкрепа

...
Reuters
Президентът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ Подкрепа
Коментари Харесай

КНСБ предлага COVID-19 да бъде признат за професионална болест

 Reuters Президентът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов сервираха венци и цветя пред Паметника на жертвите на трудовите злополуки в София във връзка 28 април – Международния възпоминателен ден на починалите и потърпевши служащи при трудови злополуки и Световния ден на сигурност и здраве при работа.

" През 2019 година 2 700 000 души в международен мащаб са изгубили своя живот до момента в който са отивали, работили и са се прибирали от работа. Това прави по 1000 души дневно. Още 6500 на ден губят своя живот поради болести, свързани с тяхната работа ", разгласи Димитров стряскащата статистика на починалите при трудови злополуки.

Той сподели още, че пандемията на работното място би трябвало да бъде спряна и че това е главното им мото на днешния ден.

Попитан какво демонстрира статистиката у нас, той разгласи, че има лек спад в броя на починалите при трудови злополуки, само че това не би трябвало да ни успокоява.

" 2731 трудови злополуки е имало през 2019 година Имаме централизация, с съдбовен излаз, в бранш строителство. 89 са смъртните случаи. Това обаче са два пъти повече от средноевропейското равнище. За страдание България остава с един относително висок брой на смъртните случаи в резултат на злополуки на работното място, за разлика от страните от Източния блок, с които до наскоро бяхме дружно ", уточни президентът на КНСБ.

Той обърна съществено внимание и на пандемията, превзела огромна част от света.

" Коронавирус -19 би трябвало да попадне в Наредбата на рисковите заболявания, което двата синдиката от дълго време са поискали. Това дава своите формално-правни причини, по-късно хората да се възползват когато оздравеят и да имат обезщетение ", разгласи Димитров и добави, че към 700-800 служащи в икономическа дейна възраст най-вероятно са инфектирани с ковид, въпреки и леко да изкарват инфекцията.

" Ние знаем за над 200 души – медицински служащи, хора в леката индустрия, в градския превоз. Те стават от ден на ден. Независимо, че и двата синдиката апелирахме всички предприятия да отчетат новата опасност, виждате че постепенно и бавно навлиза и в индустриалния развой ", разяснява още той.

Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " е безапелационен, че актуалната пандемия ни изправя пред нови и непознати провокации, с които би трябвало да се оправим.

" Ние би трябвало да създадем стандарт за сигурност и здраве при работа, непосреден, обвързван с COVID-19, тъй като сега го караме на импровизация ", разяснява той и сподели, че не би трябвало да се позволява занижаване на средствата за безвредни условия на труд, а точно това допуска, че ще се случи, когато страната и нейната стопанска система стартират да се възвръщат поради липса на задоволително средства.

" Това не би трябвало да се позволява. Трябва да има двойно повече внимание върху това, което се случва. Инспекцията по труда, която в този момент се занимава с това да ревизира заявления, би трябвало да влезе в значителната си роля. Отсъствието на запас и потенциал в тази ревизия, което демонстрира, че в нашата страна, гонейки други цели, ние подценяваме извънредно значими неща като човешкото здраве и живот, бутайки ги встрани. Инспекцията по труда би трябвало да стартира да се занимава с тази си активност и потенциалът й да бъде повишен. Ние, КНСБ и работодателските организации сме в положение да осигурим потенциал и жива мощ, с която да подпомогнем активността на инспекцията по труда ", разгласи Манолов.

Попитан дали тази протегната ръка ще бъде призната от страната, президентът на КТ " Подкрепа " сподели, че те от дълго време са я подали, а в този момент просто би трябвало да възобновят предлагането си пред властимащите.

На собствен ред президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че в петък, когато се отбелязва Денят на труда, ще разгласят по какъв начин ще поддържат синдикалните си членове, които са инфектирани с COVID-19.

Димитров съобщи, че те не престават да се борят за това служащите да работят при безвредни и здравословни условия на труд и напомни, че предходната година, по време на своята 100 годишнина, Международната организация на е излязла с декларация в която упорства да бъдат приети като фундаментални правата на работното място и да бъдат охранявани по този метод от всички държави-членки, без значение какви законови регламенти работят в тях.

Стана ясно още, че от 20 години КНСБ продължава да подкрепя финансово деца на служащи, починали в трудови злополуки посредством благотворителния фонд на името на доктор Желязко Христов.

" Към момента те са 47. Ние ги подкрепяме ежемесечно до момента в който навършат пълноправие. От началото на година добавихме още 3 деца – на починалите при повредата в Топлоелектрическа централа " Марица-Изток II ", на Автомагистрала " Хемус ", уточни той и разяснява, че се следи задържане на броя на децата, които губят своите родители.

На финала той сподели, че през днешния ден бият камбаната с апел да създадем по този начин, че да има по-малко деца сираци, като опазим родителите на работните им места, написа още " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР