ReutersХиляди ужасени арменци излязоха по улиците на Ереван, призовавайки за

...
ReutersХиляди ужасени арменци излязоха по улиците на Ереван, призовавайки за
Коментари Харесай

Шок в Ереван след загубата на Нагорни Карабах

Reuters
Хиляди ужасени арменци излязоха по улиците на Ереван, призовавайки за оставка на държавното управление след светкавичната военна победа на Азербайджан в Нагорни Карабах. Демонстрантите бяха шокирани и ядосани, откакто управляващите в Баку оповестиха, че са открили цялостен надзор върху района, обитаем с арменци, след атака, траяла единствено едно денонощие.
" Сърцата ни са разрушени. Възможно е да отворим филантропичен кулоар, да помогнем на хората, най-малко да евакуираме децата ", сподели Виктория, 26-годишна зъболекарка. " Молим нашето държавно управление да помогне на своя народ ", съобщи тя, стискайки знамето на Нагорни Карабах. Виктория упреква Пашинян поради отхвърли му да изпрати армията си в помощ на сепаратистите. Според нея министър председателят е " изменник ". Това мнение беше споделено и от други стачкуващи, които след мирна гражданска война през 2018 година доведоха на власт реформаторския министър председател.
Азербайджан и арменските сепаратисти в Нагорни Карабах организираха първите си директни мирни договаряния, откакто сепаратистите се съгласиха да сложат оръжие като част от проекта за преустановяване на огъня с посредничеството на Русия. Баку показа проект за " реинтеграция " на арменското население на противоречивата територия в Азербайджан. В района живеят до 120 000 етнически арменци.
В траяла месеци рецесия Азербайджан блокира единствения път, свързващ Армения с Нагорни Карабах, което аргументи дефицит на храна.
Мнозина одобряват, че военна победа над Азербайджан, имащ поддръжката на Турция, не наподобява реалистично. Демонстрантите упрекнаха Русия - съдружника, чиято помощ не дойде, както и Европейски Съюз, разчитащ на Азербайджан за доставките на газ след войната в Украйна.
Армения е член на водената от Русия Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС) - защитителен съюз, който обаче не съумя да се задейства в поддръжка на Ереван.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР