Реставратори са започнали ремонт на паметника-параклис на гренадирите, паднали в

...
Реставратори са започнали ремонт на паметника-параклис на гренадирите, паднали в
Коментари Харесай

В Москва реставрират паметника на гренадирите, загинали при Плевен

Реставратори са почнали ремонт на паметника-параклис на гренадирите, паднали в борбата край Плевен по време на руско-турската война от 1877-1878 година, оповестява rosbalt.ru.

Паметникът е повдигнат на площад " Илинские Ворота " в Москва през 1887 година в чест от десетата годишнина от борбата при Плевен. Построен е с дарения по самодейност на Московското археологическо сдружение и бойци, оживели в тази война. Днес той се смята за монумент на културното завещание от федерално значение и всички работи по неговото възобновяване ще се правят под наблюдението на службата, грижеща се за Московското градско завещание.

Според пресслужбата на ведомството паметникът чака реституция от доста години.

Обсадата на Плевен траяла от 20 юли до 10 декември 1877 година, напомня Агенцията за завещание на Москва. Тази борба се трансформира в един от основните епизоди на 11-ата руско-турска война. В резултат на 3 март 1878 година е подписан Санстефанският прелиминарен кротичък контракт, който бележи началото на освобождението на България от ръководството на Османската империя. Този ден е народен празник в България.

Пред паметника-параклис, инсталиран в чест на починалите в тази борба, има чугунени пиедестали с надпис: „ В изгода на осакатените гренадири и техните фамилии “. По-рано на тези пиедестали имаше кръгове за дарения, означи пресслужбата на ведомството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР