Решението в Кипър трябва да бъде договорено на основата на

...
Решението в Кипър трябва да бъде договорено на основата на
Коментари Харесай

Ердоган пред кипърските турци: В Кипър има два народа и две държави

Решението в Кипър би трябвало да бъде контрактувано на основата на две страни със суверенно тъждество. Това съобщи турският президент Реджеп Таип Ердоган, който през днешния ден посети окупираните северни територии на острова, съобщи БНР.

Той произнесе тирада по време на формалната гала по честването на 37-ата годишнина от оповестяването на приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република. При визитата си Ердоган е придружаван от водача на Партията на националистическото деяние Девлет Бахчели и огромна държавна делегация.

Приоритет за Турция е постигането на заслужено и трайно решение в Кипър, което ще подсигурява законните права и сигурността на кипърските турци, пренебрегнати от години, съобщи президентът на Турция. То би трябвало да се основава на суверенното тъждество, защото "днес в Кипър има два разнообразни народа, две обособени страни ", акцентира Ердоган.

"Равен суверенитет " на две страни, които да си сътрудничат, и опазване на гаранциите на Турция - това е моделът, който кипърските турци са подготвени да разискват на масата на договарянията, уточни от своя страна севернокипърският водач Ерсин Татар.

Ердоган съобщи, че Турция и кипърските турци към този момент няма да толерират "игри на дипломация ". Той още веднъж акцентира решимостта си да пази техните права върху газовите запаси в района.

Турският президент подсети позицията си, че никое уравнение в Източното Средиземноморие, в което Турция и кипърските турци не заемат "справедливо място ", няма да е сполучливо и не може да докара до мир и непоклатимост.

"Ще продължим уверено нашите сеизмични изследвания и сондажни действия в Източното Средиземноморие, до момента в който бъде реализирано заслужено съглашение ", разгласи той.

За града-призрак Вароша ще стартира "нова епоха, която ще бъде от изгода за всички ", сподели още Ердоган, приветствайки подхванатите от Анкара и кипърско-турското управление дейности за неговото отваряне след 46 години. Турският президент влезе в него за "пикник " под мощен дъжд и вятър.

Междувременно в северната част на разграничената столица Никозия се организираха протестни шествия на юношески организации и деятели за мир.

Президентът и държавното управление на Кипър през днешния ден осъдиха сепаратисткия акт за оповестяване на така наречен Севернокипърска турска република в нарушаване на интернационалното право и резолюциите на Организация на обединените нации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР