Решението на Япония да включи употребявани автомобили в забраната си

...
Решението на Япония да включи употребявани автомобили в забраната си
Коментари Харесай

Японската автомобилна индустрия губи милиарди заради забраната за износ за Русия: Reuters

Решението на Япония да включи използвани коли в възбраната си за експорт на коли за Русия ще коства на страната близо 2 милиарда $, заяви Ройтерс в понеделник, като се базира на търговски данни и участници на пазара.

Забраната за продажба на всички транспортни средства, като се изключи субкомпактните, в Русия влезе в действие при започване на август, като прекъсна рентабилен канал за продажба на използвани коли Toyota, Hondas и Nissan за мрежа от брокери и по-малки пристанища.

Първоначално Токио забрани износа на първокласни коли за засегнатата от наказания страна през април 2022 година През юни беше добавена спомагателна възбрана за продажба на тежкотоварни коли.

 Средната цена на използваните японски коли до 2022 година ще доближи 8200 $, което е повече от два пъти повече от цената през 2020 година, когато Русия е заемала към 15% от японския експорт на използвани коли.

Близо 150 000 използвани японски автомобила са навлезли на съветския пазар през първите осем месеца на актуалната година, което съставлява половината от общия импорт на коли втора ръка в страната, съгласно данни на съветската аналитична организация Автостат.

Според търговски данни, представени от Ройтерс, цената на тези продажби се очакваше да надвиши 1,9 милиарда $ до края на 2023 година, преди Токио да реши да наложи по-строги наказания.

В резултат на възбраната японските компании, фокусирани извънредно върху износа за Русия, са претърпели загуби от близо 70%, съгласно Олеся Алексеева, координатор по логистика в SV Alliance, която е разговаряла с изданието.

Element Trading, търговец на използвани коли в префектура Ниигата, която граничи с Тояма, е видял, че делът на бизнеса му в Русия се е намалил от пиковите над 50 % до под 20 %, споделя изпълнителният шеф Ватару Нишиваки пред осведомителната работа.

По предварителни данни на аукционната къща USS броят на продаваните използвани коли в Япония е отбелязал голям растеж на годишна база от над 20 % през август, до момента в който междинните продажни цени на колите са отбелязали спад от 7 %.

Според основния изпълнителен шеф на Nissan Leaf Ютака Хори, който съобщи пред Ройтерс, че компанията за преработване на акумулатори 4R Energy е видяла " забележителен " попътен вятър от спада на цените на използваните коли, локалните рециклиращи компании са се трансформирали в едни от дребното бенефициенти на спада на цените.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР