Решението на ФИФА за забраната за продажба на алкохолна бира

...
Решението на ФИФА за забраната за продажба на алкохолна бира
Коментари Харесай

Бирената забрана ще доведе до иск срещу ФИФА за $47 млн.

Решението на ФИФА за възбраната за продажба на алкохолна бира по стадионите в Катар по време на Мондиал 2022, което бе взето няколко дни преди началото на шампионата, несъмнено изненада неприятно пивоварния колос " Будвайзер ". Компанията, която е измежду главните спонсори на ФИФА, обаче не счита да се ограничи само с отрицателните страсти. Според британските издания " Сън " и " Дейли Мейл ", както и американската телевизия " Фокс ", от " Будвайзер " приготвят правосъден иск против международната футболна асоциация на стойност 47 млн. $ за пропуснати изгоди. Ако това обезщетение не бъде получено, от Anheuser-Busch InBev (които държат " Будвайзер " и още десетки пивоварни) обмислят напълно съществено да не изпълнят своя контракт да бъдат формален снабдител на бира за Мондиал 2026 в Съединени американски щати, Канада и Мексико. А това би лишило ФИФА от доходи в размер на към $112 млн.

Договорът за шампионата в Катар е на стойност $75 млн., само че от него Anheuser-Busch InBev ще бъде на загуба, защото няма да успее да осъществя плануваните количества след неочакваното решение. А то, по неофициална информация, е било взето от ФИФА по гледище на членове на ръководещата династия в Катар.

Според информацията на английските медии в действителност компенсацията, която пивоварната ще търси от ФИФА ще е под формата на приспадане на въпросната сума (по-точно $47.4 млн.) от контракта за международното състезание след 4 години. А това съглашение е доста значимо и за двете страни - освен поради постъпленията в бюджета на международната футболна асоциация, а и поради предстоящото нарастване на приходите за " Будвайзер ", защото на Мондиал 2026 ще вземат участие 48 тима, което значи и повече мачове - 80, вместо досегашните 64. Респективно, това значи и повече продадена бира по стадионите и във фензоните.

Забраната на ФИФА за продажба на бира по трибуните в Катар в действителност не бе толкоз изненадваща, защото актуалното състезание е първото, което се организира в консервативна мюсюлманска страна, в която има доста непоколебим надзор върху продажбата на алкохол, чиято консумация е неразрешена на публични места. Но пък анулацията от страна на ФИФА повдигна въпроси измежду последователите по отношение на способността на страната хазаин да извърши обещанията си към почитателите.

Но и освен измежду последователите. От Anheuser-Busch InBev имаха увещание, че ще продават извънредно алкохолна бира към всеки от осемте стадиона в периметъра, в който се позволяват фенове с билети, освен това три часа преди и един час след всеки мач. От държавното управление на Катар обаче се отхвърлиха от тази част на съглашението, което значи, че алкохолна бира може да се продава единствено във почитател зоните, където един кен от 0,5 l коства към 14 $. А вътре в стадионите и към тях се предлага само безалкохолна бира Bud Zero.

" Властите на страната - хазаин и ФИФА ще продължат да подсигуряват, че стадионите и близките зони ще обезпечават прелестно и почтително преживяване за всички почитатели. Организаторите на шампионата правят оценка разбирането и непрекъснатата поддръжка (б.ред. - на " Будвайзер " ) към нашия взаимен ангажимент да се погрижим за всички по време на международното състезание ", се показва в изказване на ФИФА.

За момента няма публично известие от Anheuser-Busch InBev за желанието за правосъдно дело. От компанията пуснаха единствено малко изказване, в което оповестяват, че към момента чакат с неспокойствие да " честват футбола с нашите клиенти ", само че някои продажби не могат да продължат заради " условия отвън нашия надзор ". Часове преди този момент изказване в акаунта на " Будвайзер " в " Туитър " бе написано: " Е, това е неудобно ", само че по-късно туитът беше заличен.

Недоволството на пивоварния колос е изцяло разбираемо. Внезапното решение значи, че хиляди бири ще си останат по хранилища в Катар.

Това допуска риск, че огромни количества може да бъдат похабени. Става въпрос за кораби, заредени с бира от Англия и Уелс, които пътуваха 8000 благи до Катар, заради липса на пивоварни в страната, организираща шампионата.

Пред очертаващата се нерадостна вероятност, от " Будвайзер " взеха забавно решение - кеновете с бира да бъдат подарени на страната, която завоюва международната купа. " Нов ден, нов туит. Печелившата страна получава Buds. Кой ще ги вземе? ", гласеше пост в " Туитър ".

Което значи, че най-малко някой ще остане удовлетворен от създалата се конфликтна обстановка. Но това несъмнено няма да е ФИФА, където не престават да берат негативи от решението си да провеждат шампионата в Катар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР