Решение на турски съд може да послужи като прецедент храмът

...
Решение на турски съд може да послужи като прецедент храмът
Коментари Харесай

Храмът Света София в Истанбул може отново да стане джамия

Решение на турски съд може да послужи като казус храмът "Света София " в Истанбул, който в този момент действа като музей, още веднъж да стане джамия, написа в. "Йени шафак ".

Вестникът окачествява като "историческо " правосъдното решение за джамията "Карийе " в Истанбул, която през 1945 година с решение на Министерския съвет е превърната в музей. Съгласно решението на Държавния съвет (висшия административен съд на Турция) "джамията не може да бъде употребена по друг метод от същинската й функционалност ".

Това решение проправя път "Карийе " още веднъж да стане функционираща джамия след 74 години, а ще послужи и като казус за "Света София ", която непрекъснато е тематика на разискване, разяснява "Йени шафак ".

Музеят "Карийе " в истанбулския квартал Едирнекапъ е средновековната византийска черква "Христос Спасител ", преустроена в джамия през 1511 година На 29 август 1945 година обаче сходно на други религиозни храмове и джамията "Карийе " бива превърната в музей, оповестява Българска телеграфна агенция.

Решението на Държавния съвет е взето, откакто той бе сезиран от турска фондация, която настоя за анулация на решението от 1945 година То е дефинитивно и има обвързващ темперамент, отбелязва вестникът.

"Света София " е издигната през 6 век като черква по време на Византийската империя и е била основен храм на Константинополската патриаршия. В джамия църквата е превърната след завладяването на Константинопол през 1453 година По разпореждане на създателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк "Света София " отваря порти като музей през 1935 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР