Република Северна Македония ще иска обезщетение от България, ако трябва

...
Република Северна Македония ще иска обезщетение от България, ако трябва
Коментари Харесай

РСМ ще иска обезщетение от България, ако трябва да плаща транзитна такса за руски газ

Република Северна Македония ще желае обезщетение от България, в случай че би трябвало да заплаща директна такса за съветски газ. Страната ще изиска обезщетения и спомагателна поддръжка от Европейския съюз, съобщи пред публицисти министърът на стопанската система Крешник Бектеши, представен от македонски медии.

България вкара от 13 октомври изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева./мВтч. Целта е за „ Газпром “ да е по-неизгодно да доставя газ през България.

“Новата такса е изцяло в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството контракти на „ Газпром “ се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата. Това единствено ще понижи облагите на „ Газпром “, разяснява предходната седмица българският финансов министър Асен Василев за „ Файненшъл таймс “. Той заяви, че българското държавно управление е уведомило Европейската комисия за измененията.

Газопроводът през България за Сърбия е единственият метод за доставяне на Северна Македония с газ.

„ Ако вкарат такса за природния газ, приближаващ от „ Газпром “, което е законно от тяхна страна, тогава количествата, които „ Газпром “ дава на Северна Македония, би трябвало да бъдат освободени от нея. Това е нашата молба. Ние не желаеме да се намесваме във фискалната политика на България, само че в частта за либерализация на пазара имаме цялостното право да желаеме Европейски Съюз да изисква това от своите страни-членки. Вече сме алармирали Европейската енергийна общественост и Европейската комисия “, уточни Бектеши.

Бектешипосочи, че от страна на България има искане за създаване на нов газопровод сред двете страни, а до края на годината ще стартира построяването на нов газопровод с Гърция, който е подсилен от Европейската банка за възобновяване и развиване и стратегическите сътрудници на страната.

„ Няма да допуснем изнудване нито от България, нито от който и да било. Ние ще продължим да диверсифицираме източниците си за доставка на газ. Вече сме почнали и с това няма компромис... По отношение на освобождението на мощности това е обвързване на Европейския съюз, тъй като приказваме за правилата на цялостна либерализация на пазарите ”, казаБектеши, който посочи, че Северна Македония упорства да бъдат освободени потенциали, с цел да може страната да се доставя с газ и от други източници „ в това число от Азербайджан, а за какво не и през терминалите от Гърция ”.

Изграждане на нов газов интерконектор Петрич-Струмицабеше измежду тематиките, разисквани по време на работната група за инфраструктура, превоз и енергетика през март предходната година с присъединяване на тогавашния министър за енергетиката на България Александър Николов и министърът на стопанската система на Република Северна Македония КрешникБектеши.

Той посочи, че количествата газ, които са пуснати през миналата година, не са задоволителни за потребностите на Северна Македония и това сигурно ще се отрази на цената на природния газ, най-много за потребностите на стопанската система в страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР