Република Молдова се оттегли от Общността на независимите държави. Съобщението

...
Република Молдова се оттегли от Общността на независимите държави. Съобщението
Коментари Харесай

Молдова излиза от Общността на независимите държави

Република Молдова се отдръпна от Общността на самостоятелните страни. Съобщението беше направено от ръководителя на Народното събрание Игор Гросу.

„ След 30 години стана пределно ясно, че участието на Молдова в структурите на Оперативно-наблюдателно дело не ни оказа помощ да решим приднестровския спор, не ни оказа помощ да изведем съветската войска от територията на Република Молдова, не ни отбрани от икономическо ембарго в най-сложните времена. Членството в Оперативно-наблюдателно дело не ни отбрани от енергийно изнудване измежду зима, от закани и публични изказвания, враждебни към независимостта и суверенитета на Република Молдова. Членството в Оперативно-наблюдателно дело не отбрани страните членки от военни набези, войни и противозаконна окупация на суверенни територии. След като една от страните основателки на Оперативно-наблюдателно дело, Руската федерация, безчовечен атакува друга страна основателка, Украйна, окупирайки нейни територии и убивайки нейни жители, тази организация към този момент не може да се назовава общественост “, съобщи Игор Гросу, предадено от „ Радио Молдова “.

Председателят на Народното събрание напомни, че Украйна е напуснала тази организация, което прави Молдова географски отделена от страните членки на Оперативно-наблюдателно дело.

Председателят на Народното събрание съобщи, че това е първата стъпка и че последователно всички съглашения, подписани от Молдова в границите на Оперативно-наблюдателно дело, ще бъдат оценени и навреме ще бъдат взети спомагателни решения и заявления.

„ Моето обръщение към нашите жители е просто. Република Молдова е самостоятелна, приета страна, уважавана от другари и съседи, свободна да взема суверенни решения. Ние имаме решимостта и отговорността да се отдалечим от източника на злото, източника на бедността, източника на войната и разрушението. За 30 години ние показахме, че желаеме народна власт, независимост и разцвет вкъщи. Стъпка по стъпка вършим това, което нашите жители чакат от нас, осигуряваме на децата си устойчиво, проспериращо и изпълнено с благоприятни условия бъдеще, европейско бъдеще “, съобщи Игор Гросу.

Намерението на Молдова да се отдръпна от Оперативно-наблюдателно дело „ е политическа игра “, съобщи ръководителят на Международния комитет на Съвета на Руската федерация и член на Междупарламентарната асамблея на Оперативно-наблюдателно дело Григорий Карасин.

„ Те играят политическа игра под името „ Ще се закълна във честност на Запада “. От настоящето управление на Молдова, за жалост, може да се чака всичко “, сподели Карасин, представен от БНР.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР