В най-цветната седмица от годината, Община Котел по традиция постави

...
В най-цветната седмица от годината, Община Котел по традиция постави
Коментари Харесай

Котел в очакване на Великден

В най-цветната седмица от годината, Община Котел по традиция сложи още веднъж тематична великденска декорация по най-възловите места на града. Инициативата, пл. „ Възраждане “, да се преобразява за всеки огромен празник е на кмета на общината – Коста Каранашев. В централната градска част към този момент има сложени декоративни фигури на великденска тематика- шарени яйца, пиленца, зайчета и други, които радват жителите на Котел и гостите му в днешния празничен ден от Русе, Плевен и Сандански. Великденска декорация има и в градинката до паметника на доктор Петър Берон.



По мотив празника Цветница, кметът Коста Каранашев пожела на всички свои съграждани здраве, естетика и светли дни и ги прикани да окичат домовете си с върбови клончета, с цел да цари в тях добрината. „ Цветница се пада в последната неделя, преди настъпването на един от най-големите празници в християнския календар – Великден! На всички именици искам положителни мисли, радостни моменти и сбъднати фантазии! “, се споделя в поздрава на градоначалника.

Ден преди Цветница, локалните читалища, в селата Кипилово, Пъдарево, Тича, Градец и Мокрен се сплотиха и възвърнаха един позабравен бит – „ лазаруване “. Пременени в обичайни фолклорни носии, младите девойки от обитаемоте места припкаха от къща на къща. Те изпълняваха обредни лазарски песни и танци и благославяха за здраве, благополучие и благодат стопаните, които ги гощаваха, както повелява традицията
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР