Република Кипър от 1 януари за първи път ще въведе

...
Република Кипър от 1 януари за първи път ще въведе
Коментари Харесай

Кипър въвежда за първи път минимална работна заплата

Република Кипър от 1 януари за първи път ще вкара минимална работна заплата. Очаква се мярката да засегне към 40 000 служащи, които ще получават по 940 евро на месец, оповестява " Сайпръс мейл ",цитиран от Българска телеграфна агенция.

 

През първите шест месеца на работа заплатата ще бъде минимум 885 евро, а по-късно ще се увеличи до минималния предел от 940 евро.

Работещите в селското стопанство, корабоплаването и домашните служащи са освободени от условията за минимална работна заплата, както и стажантите и лицата, които се образоват за придобиване на степен или професионална подготовка.

 

Размерът на заплатата ще бъде преразгледан на 1 януари 2024 година, а по-късно - на всеки две години. За оценяване на минималната работна заплата ще бъде основан съвещателен съвет по въпросите на труда, който ще се състои от девет членове. Трима от тях ще бъдат представители на синдикатите, трима - на работодателите, и трима - специалисти в региона на трудовите връзки.

 

Консултативният орган ще поучава министъра на труда, който ще показва на кабинета отчет за възможни промени на минималната работна заплата. Критериите, които органът ще изследва, включват покупателната дарба на минималната работна заплата, равнищата на претовареност и безработица, общите заплати и тяхното систематизиране, индикаторите за беднотия и въздействието на смяната на минималната работна заплата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР