Ремонтът на ФСМП Костенец, който се изпълнява по големия проект

...
Ремонтът на ФСМП Костенец, който се изпълнява по големия проект
Коментари Харесай

Ремонтът на ФСМП Костенец спрян заради инфлацията

Ремонтът на ФСМП Костенец, който се извършва по огромния план за Спешната помощ у нас, е спрян. В същото време следва зимният сезон, а незабавните медици не знаят къде ще извършват служебните си отговорности, доколкото и все още изискванията в постройката на филиала са извънредно несъответствуващи за банкет на пациенти и не е основана организация за нейното отопление. Сградата, в която за времето на ремонта са преместени чиновниците на ФСМП Костенец, също не предлага подобаващи условия за работа с пациенти.

Проблемът със спрения ремонт визира и хората в прилежащата община Долна баня, които също разчитат да им бъде оказвана незабавна помощ от филиала в Костенец. Близо 15 000 са жителите на двете общини, които се обслужват от него.

За казуса локалните управляващи и поданици на община Костенец са алармирали депутата от ГЕРБ-СДС Младен Маринов, който на собствен ред насочва въпрос към служебния здравен министър доктор Асен Меджидиев на какво се дължи прекъсването на ремонта.

От отговора на доктор Меджидиев излиза наяве, че ремонтът е спрян поради искане за анексиране на цената на контракта от страна на компанията реализатор. Причината за настояването е инфлацията, която докара до увеличение цените на материалите. Искането датира още от март, само че към оня миг Министерство на здравеопазването не е имало опция да го извърши поради липса на Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка при инфлация.

Такава методика е призната в края на септември, а към края на октомври Министерство на регионалното развитие е разгласило инструкции за използването ѝ, осведоми още здравният министър-

Към момента Министерство на здравеопазването работи по обезпечаването на спомагателни средства за финансиране на дейностите по плана за Спешната помощ, като се пресмята съответната допустима индексация за всеки един контракт, прецизира доктор Меджидиев. Той оповестява още, че следва образуване на среща в Министерство на здравеопазването с представители на изпълнителите по всички подписани контракти за строително-монтажни действия по плана, на която ще бъде разисквана и съответната опция за индексация на контракта с компанията, която работи във ФСМП Костенец.

„ В умозаключение Ви осведомявам, че Министерството на здравеопазването поставя огромни старания дейностите по плана да бъдат осъществени качествено и в цялостен размер, за възстановяване на достъпа до предоставяната незабавна здравна помощ на територията на цялата страна “, твърди министър Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР