Религиозният ултраконсервативен Ебрахим Раиси встъпи в длъжност като президент на

...
Религиозният ултраконсервативен Ебрахим Раиси встъпи в длъжност като президент на
Коментари Харесай

Ултраконсервативният Ебрахим Раиси вече е президентът на Иран |

Религиозният ултраконсервативен Ебрахим Раиси встъпи в служба като президент на Ислямска република Иран на гала, излъчена по националната телевизия, съобщи Франс прес.

Избирането му на поста беше утвърдено от висшия водач аятолах Али Хаменей.

" Съгласно волята на народа, разгласявам мъдрия, неотклонен, умел и известен Ебрахим Раиси за президент на Ислямска република Иран ", написа в декрет на висшия водач, прочетен от началника на канцеларията му.

Новият президент съобщи, че държавното управление му ще предприеме стъпки за анулация на " тираничните " наказания, наложени от Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс. Той даде обещание, че ще усъвършенства стопанската система на страната, наранена тежко от повторното налагане на американските наказания след 2018 година, когато Вашингтон напусна едностранно подписаното съглашение за иранската нуклеарна стратегия.

Непосредствено след избирането на Раиси  след избирането на " Касапина на Техеран " за президент.  " Тези хора са убийци, всеобщи убийци " - съобщи тогава министър-председателят на Израел Нафтали Бенет и прикани светът да не позволява " режим на брутални палачи " да има оръжия за всеобщо заличаване. Седмици по-късно от Международната организация за атомна сила пристигна вестта, че. Техеран изяснява, че задачата е създаването на гориво за проучвателен реактор. Обогатеният уран обаче може да бъде употребен за основаването на атомна бомба и този ход предизвика остра и сериозна реакция от Съединени американски щати, Англия и Франция. По същото време " Ройтерс " популяризира конфиденциално известие от МААЕ, в което организацията удостоверява, че Иран е подхванал стъпки, с цел да стартира процеса по обогатяване на уран.

Роденият през 1960 година в религиозно семейство Ебрахам Раиси е най-радикалният човек, избиран в миналото за президент на Иран. Според отчет от 2018 година на „ Амнести интернешънъл “ Раиси – прочут с прозвището Касапина на Техеран, е взел участие през 1988 година в извънсъдебни изтезания на минимум 5 000 съперници на режима. По оценки, представени от Би Би Си, броят на жертвите надвишава 30 хиляди Раиси стана президент в 13-ите президентски избори на страната, извършени при " исторически ниска " изборна интензивност - съгласно " Дойче веле ": със 17 926 345 гласа от общо 28 933 004 бюлетини при 59,3 милиона имащи право на глас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР