Ректорът на Икономически университет-Варна проф. д-р Евгени Станимиров коментира приетия

...
Ректорът на Икономически университет-Варна проф. д-р Евгени Станимиров коментира приетия
Коментари Харесай

Ректорът на ИУ-Варна: Бюджет 2023 е силно закъснял и малко разточителен

Ректорът на Икономически университет-Варна проф. доктор Евгени Станимиров разяснява признатия след 19-часови диспути Държавен Бюджет 2023г.

Можем да се поздравим, че след 20 часа диспути, към този момент имаме бюджет, само че въпросът е какъв е той?

На първо място мощно просрочен, само че вероятен и осъществим - част от парите към този момент са изхарчени и е малко мъчно да се възнамерява останалата част, тъй като както приходната, по този начин и разходната част в бюджета не се случва по ригидна скица, показва проф. Станимиров в обява в обществената мрежа.

Според него бюджетът е значително предстоящ, даже малко разхитителен, тъй като в условия на напредък на стопанската система, се плануват 3% недостиг.

Според проф. Станимиров бюджетът е структурно влошен, а всеки идващ бюджет евентуално ще бъде по-труден за обмисляне и осъществяване, тъй като нарастването на разноските не е придружено със структурни промени.

Бюджетът е отчасти машинален или така наречен счетоводен – балансирането му става на база на механично прекачване на разноски от едно перо в друго.

По думите на проф. Станимиров в последна сметка бюджетът е подобен, какъвто е, а в в последна сметка в действителност би трябвало да се поздравим с неговото приемане, тъй като това изважда страната от патовата обстановка, в която се намира от доста време.

Бюджетът е планиран при следните параметри, показва Станимиров: Запазване на налозите, без ограничение на обществените заплащания, минимална работна заплата - 780 лв., средногодишна инфлация – 8,7% и годишен растеж на Брутният вътрешен продукт – 1,8%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР