Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял

...
Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял
Коментари Харесай

Българи инвестират в злато

Рекордно повишаване на търсенето на злато се регистрира по целия свят.

Анализаторите считат, че покупката на скъпия метал от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Красимир Неделчев е един от българите, които се тормозят за спестяванията си и затова е решил всеки месец да заделя по дребна сума от заплатата си и да купува един грам капиталово злато.

След, може би, 10 години ще имам облага, само че главната причина, заради която го върша, е да не си изгубя цената на парите ”, изяснява той пред Нова телевизия.

Експертите настояват, че има хора, които могат да си разрешат да влагат сред 100 и 200 лв. месечно и такива, които влагат по няколко милиона всяка година.

„ По-големите вложители, когато приказваме за суми над 100 000 или над 1 милион лв., се интересуват от по-големи артикули над 3000 лв..

Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни артикули, които са елементарно продаваеми в целия свят ”, уточни консултантът за капиталово злато Алвина Леви.

„ При нас работата от началото на ковид е 100% надолу. Направо покруса.

2020 година беше безусловно изгубена, 2021 година – също. Миналата – от април-май, нещата се трансформираха ”, споделя търговецът на златни бижута Красимир Митев.

Според оценки, търсенето на злато през 2022 година се е нараснало с 18%, което е най-високото равнище от 2011 година насам.

„ Тъй като чакаме криза в огромните стопански системи в международен мащаб, най-логичното нещо е цената на златото да продължи да пораства или най-малко да резервира тези си стойности ”, прецизира Леви.

Годишните покупки на злато от централните банки за последните 12 месеца възлизат на 1136 тона, което е над два пъти повече от 2021 година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР