Рекордният брой туристи в Испания през миналата година е допринесъл

...
Рекордният брой туристи в Испания през миналата година е допринесъл
Коментари Харесай

Безработицата в Испания се свива благодарение на туризма

Рекордният брой туристи в Испания през предходната година е съдействал за понижаване на безработицата в страната. Много основани работни места обаче остават нестабилни, а заплатите ниски , написа AFP.

Междувременно рецесията с отцепването на Каталуния оказа малко въздействие върху заетостта, за разлика от някои опасения, сочи държавната статистика.

Безработицата в Испания в края на годината е била 16,5%, което е в звук с упованията на държавното управление. Тя е доста по-ниска от същия интервал на 2016 година, когато е била 18,6%. Подобрението се дължи в някаква степен и на рекордната за туризма година, което оказа помощ на Испания да изпревари Съединени американски щати за второто място на най-посещавана дестинация в света.

През 2017 година секторът на услугите означи най-вече основани работни места – близо 290 000. Но позициите в този бранш, и изключително в туризма, постоянно са краткотрайни - и критиците показват обстоятелството, че доста работни места, основани в Испания, са нестабилни.

" Безработицата понижава, само че качеството на работните места продължава да е под минималното ", сподели Пепе Алварес, началник на испанския синдикат UGT, пред испанската телевизия.

Броят на срочните контракти в края на годината е повишен с 4,4% в съпоставяне със същото време през 2016 година, до момента в който броят на договорите за дълготрайни работни места се е нараснал с 3,2%.

Най-общо казано, безработицата в Испания към момента е много висока - към два пъти по-висока от тази в еврозоната - 8,7% през ноември, съгласно последните статистически данни на Европейски Съюз.

Испания има най-високата безработица в еврозоната след Гърция.

В Каталуния, където държавното управление предизвести, че рецесията към отцепването би могла да засегне работните места, безработицата набъбна доста едва през четвъртото тримесечие на 2017 година, когато сепаратистките водачи се пробваха да откъснат района от Испания.

В същото време безработицата се усили в региона на Mадрид, който, също като Kаталуния, е един от най-благосъстоятелните в Испания. Там безработните станаха 13,7% при 12,3% през третото тримесечие.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР