Депутатите окончателно приеха на второ четене промени в Закона за

...
Депутатите окончателно приеха на второ четене промени в Закона за
Коментари Харесай

На второ четене: Невинни също ще подлежат на гражданска конфискация

Депутатите дефинитивно одобриха на второ четене промени в Закона за противопоставяне на корупцията, съгласно които прекратяването на наказателно произвеждане и признаването на непорочност няма да бъдат спънка за лишаване на нелегално добито имущество.

Така прекъснато наказателно произвеждане или влизане в действие на присъда, с която подсъдимият е приет за почтен, няма да стопират гражданската конфискация.

Спорните промени са в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), съгласно което делата за конфискация би трябвало да бъдат прекратявани при преустановяване на наказателното гонене.

Законодателната самодейност е на депутата от ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов.

Според ръководещите тълкувателното решение на Върховен касационен съд връзвало ръцете на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество.

Според решението делата за конфискация би трябвало да бъдат прекратявани при преустановяване на наказателното гонене. Движение за права и свободи дефинираха решението на Върховен касационен съд, като противоконституционно.

Не на същото мнение обаче са от опозицията. Според социалистите вредите за страната, които шефът на антикорупционната комисия пресметна на 22 млн. лева, били поради неприятно законодателство.

Промените бяха остро подложени на критика от юристи. Защо и още детайлности прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР