Рекордните 21,794 млрд. лв. ще бъдат разходите на държавното обществено

...
Рекордните 21,794 млрд. лв. ще бъдат разходите на държавното обществено
Коментари Харесай

ВАЖНО ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ! Рекордни пари за пенсии, вдигат майчинството и осигуровките

Рекордните 21,794 милиарда лева ще бъдат разноските на държавното публично обезпечаване през тази година. А единствено за пенсии ще бъдат платени 19,168 милиарда лева Това одобриха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на плана на бюджет на ДОО.

Въпреки големите разходиq няма да има нови ограничения. В парите влиза нарастването на пенсиите с 12% от 1 юли по швейцарското предписание.

Депутатите одобриха само компенсацията за майчинство през втората година на майчинството да се вдигне от 710 на 780 лв.. Другата смяна е минималните осигурителни вноски също да са 780 лева

Депутатите отхвърлиха предлагането на „ Възраждане “ до края на годината да не бъдат правени осигурителни вноски в частните пенсионни фондове, а целият размер на осигуровките да влиза в държавния бюджет. В момента за родените преди 1 януари 1960 година цялата вноска от 17,8% върху заплатите на работещите в изискванията на първа и второкласен труд отива в държавния бюджет.

А за родените след тази дата осигурителната вноска за хазната – 12,8%, а още 5% – в частен пенсионен фонд. По този метод в ДОО ще влизат по 185 млн. лева месечно, което прави съвсем 1 милиарда лева до края на годината, пресметнаха от партията.

Не бе признато предлагането на Движение за права и свободи платеният и неплатен отпуск за майчинство да се признават за автентичен трудов стаж и при пенсионирането с повърхностен стаж – при навършване 67 година с най-малко 15 година автентичен стаж. Национален осигурителен институт са безапелационни, че това не е правно учредено, опонира на интернационалните правила и също така ще сътвори и казус, тъй като по този метод ще се признава иотпускът по болест.

Отхвърлено бе предлагането на Движение за права и свободи минималният застрахователен приход за земеделските стопани да остане на настоящето равнище от 710 лева, вместо да се вдигне на 780 лв.. В моментна към 24 500 души се обезпечават като земеделци и тютюнопроизводители, като през първото тримесечие приходите от осигурителни вноски са 9 млн. лева това е незначителна част от приходите от осигурителни вноски, само че това слага в неравнопоставеност останалите самоосигуряващи “, изясни шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов пред бюджетната комисия. Той заяви, че междинните осигуровки в тази група са 718 лева, което е единствено със 8 лв. повече от минималните.

Около 100 хиляди аграрни производители са в сивия бранш и в случай че прагът се вдигне, се притесняваме, че и техния брой ще се вдигне, обясниха от Движение за права и свободи.

Не бе признато предлагането на Българска социалистическа партия компенсацията през втората година от майчинството да бъде увеличено от 710 лева на 850 лева От Национален осигурителен институт обясниха, че това е недопустимо предложение, тъй като през първата година майчинството е 90% и по този метод ще има неравнопоставеност. Така на второ четене мина втората година от майчинството е 780 лева

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР