Рекордна сделка за продажба на магазин на булевард Витоша ще

...
Рекордна сделка за продажба на магазин на булевард Витоша ще
Коментари Харесай

Рекордна сделка за продажба на магазин на булевард “Витоша”

Рекордна договорка за продажба на магазин на бул. " Витоша ” ще раздвижи след доста дълго мъртвило пазара на търговски площи в столицата.

Впечатляващите 3 261 862 лева е началната цена, на която е разгласен за обществена обмен обект на знаковата комерсиална улица. Площта му е 224 кв. м, което значи, че квадратният метър излиза непостиганите до момента 14 500 лева Обявата е пусната преди няколко дни от частния правосъден реализатор Георги Дичев, който дълги години беше началник на Камарата на частните правосъдни реализатори.

Става дума за магазин на булеварда, в който сега се обитава първокласна верига за мъжки дрехи. Получил се е от сливането на две прилежащи партерни пространства преди няколко години, само че в случай че се съди по нотариалния му акт, съставлява един парцел. Продавач е сдружението " Артемида - БСИ ”.

На бул. " Витоша ”, изключително в пешеходната му част, пък и в прилежащите дребни улички, продажби на търговски обекти не е имало от дълго време.

Предстоящата договорка няма с какво да се съпостави

- става дума за оповестени обществено продажби, а не за заместничество или прекачване на парцел, за което нормално няма известни данни.

Според множеството брокери, до които " 24 часа ” се допита, оповестената първична цена, въпреки и да наподобява висока и рекордна за България, е по-скоро към този момент естествена за бул. " Витоша ”. Дори било прекомерно допустимо в търга да стигне и надвиши 20 хиляди лева за квадратен метър.

Търгът за въпросния магазин на бул. " Витоша ” ще се организира сред 9 октомври и 9 ноември,

като за присъединяване в него се позволяват единствено тези, които са платили задатъка - една десета от първичната стойност, т.е. малко над 326 хиляди лв..

Предложенията - запечатан плик с квитанцията за платения аванс и написана с думи и числа препоръчана сума, се одобряват в деловодството на Софийския областен съд, като спечелилият ще бъде разгласен на 10 ноември.

Предвид, че това е офертна цена и към момента няма договорка, не можем да вършим характерни заключения. Цената на един капиталов парцел се дефинира от разнообразни фактори - доходи от наем, които той генерира или има капацитет да генерира, настоящите лихвени равнища все още, търсената от вложителя рентабилност от договорката.

Поради лимитираното предложение на търговски площи за продажба в пешеходната част на бул. " Витоша ” е допустимо подписване на покупко-продажби при параметри, които са отвън общоприетите за пазара на търговски площи в София, ако участниците преглеждат парцела като " трофеен ”. При всички положения обаче това са единични покупко-продажби, които не са показателна за ценовите равнища на пазара, разяснява Георги Муховски, управител по търговски площи в консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Все отново има разгласи за продажба на магазини в идеалния център на столицата, само че те мъчно могат да се сравнят с въпросната. Например на друга централна и скъпа улица - " Оборище ”, наоколо до Докторската градина, сега се продават два партерни търговски обекта. Те обаче са дребни магазинчета. Едното - на улица " Оборище ”, е единствено 23 квадрата и се продава за 129 000 евро, което прави към 10 000 лева за кв. метър. Другото е с съвсем същата повърхност и там квадратният метър излиза към 8500 лева

На самия бул. " Витоша ”, само че отвън пешеходната му част – чак против " Милениум център ”, се предлага партерно помещение, което излиза по 4500 лева на квадратен метър. Но площта му от 43 квадрата го прави уместно по-скоро за магазинче за алкохол и цигари, офис за куриерски услуги или аптека, само че не и за фешън магазин, за който трябват огромни площи и необятни витрини.

В пешеходната част на булеварда също има значително такива маломерни пространства, които в последните години се получиха от разделянето на предходни по-големи, при заместничество и делене на парцел или по други съображения.

Има голям брой разгласи за продажба на търговски обекти
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР