Рекорд: Наемите в София стигнаха Мадрид. Искат ни 1700 евро

...
Рекорд: Наемите в София стигнаха Мадрид. Искат ни 1700 евро
Коментари Харесай

Рекорд: Наемите в София стигнаха Мадрид


Рекорд: Наемите в София стигнаха Мадрид. Искат ни 1700 евро за тристаен на месец и в двете столици. Наемите на жилищата в София стигнаха стойностите в Мадрид.

За към 1700 евро може да се вземе тристаен и в двете столици, сподели инспекция на „ Телеграф “ в няколко имотни организации в България и Испания.

„ Дълго време наемите у нас бяха на ниски равнища, само че от началото на годината стартира повишаване, изключително на жилищата в центъра и в кварталите край метрото “, описаха от брокерска компания в София.

За 3324 лева, или 1700 евро, може да се наеме добре обзаведен и ремонтиран тристаен в нашата столица. Това значи, че една междинна заплата от 1957 лева, каквато е за страната през второто тримесечие, не стига единствено за покриване на наема на апартамент, разясниха специалисти.

В момента в столичния квартал „ Дианабад “ отдават жилище за 1800 евро на месец с хол и кухня в едно, две спални и две бани, който е първокласен, само че не напълно обзаведен. Предимство е квадратурата от 137 кв. Тузарски тристаен с бутикови мебели и повърхност от 130 квадрата може да се наеме и в столичния квартал „ Изток “ още веднъж за 1800 евро месечно.

Разполага с две спални, две бани, всекидневна, кухня и върви с уреди, измежду които пералня и сушилня. Рекордно е предлагането за наем на голям парцел от 500 евро в центъра на София, за който желаната цена за месец удря 6000 евро. Има 3 огромни пространства, от които 2 спални.

Разполага също с баня и джакузи, както и всевъзможни уреди и улеснения. Намира се на последния 7-и етаж и е в затворен комплекс с такса поддръжка. Тристайните с по-малка площ в мечтаните квартали като „ Лозенец “, „ Иван Вазов “, „ Малинова котловина “ и региона на Докторския монумент вървят по 900-1000 евро.

За съпоставяне цените на наемите на тристайните в Мадрид са като тези в София. В испанската столица ще намерите жилище с три  спални, кухня и всекидневна с нови мебели за 1850 евро месечно. Апартаментът е от 100 квадрата и се намира в региона „ Пасифико “ в Мадрид. Точно 1700 евро ще би трябвало да плащате всеки месец за тристаен в столичния регион „ Тетуан “, квартал „ Валдеаседерас “.

Жилището е с повърхност от 90 квадрата, с три спални, две бани, цялостно обзавеждане с нови мебели, всевъзможни улеснения и уреди, измежду които пералня, съдомиялна, климатици и прекрасен аспект към улицата. В най-централната част на Мадрид първокласните жилища чартърен доближават и до 5000 евро, а приблизително двустайните са към 1200-1300 евро на месец.

Български брокери разясниха, че в действителност има цени у нас, които доста се приближават до тези в испанската столица, само че въпреки всичко, видяно общо, там е по-скъпо. От друга страна, предлагането на първокласни жилища у нас е доста по-свито, като съпоставим с мащабите в испанската столица, допълниха брокери. Факт е, че и в единия, и в другия град има парцели с идентична площ и на едни и същи цени “, споделиха още специалистите.

От 1000 лева, или 500 евро стартират офертите за студентски стаи на хотелски принцип в Студентски град в София. За съпоставяне при същите условия и площ в Мадрид ще платите идентична сума, сочи изследването на „ Телеграф “.

В българската столица цената е на нощувка, като приблизително върви към 50 лева За по-нелуксозни условия и без екстри може да ви изискат и по-малко, описаха брокери. Ако желаете независима баня, тогава би трябвало да платите общо към 1500 лева за 31 дни.

В Мадрид се оферират студентски първокласно обзаведени стаи със независими бани в общи огромни жилища. Цените потеглят от 350 евро на месец и стигат до 800 евро. Стойността зависи от местоположението и размера на помещението. Предлагат се и доста първокласни студиа в центъра за по към 1000 евро месечно.

Сред най-скъпите квартали за наем в София е „ Банишора “ съгласно междинните калкулации на имотни организации. В квартала цената на квадрат за наем на апартамент чукна 41,32 евро. Средно за двустаен за месец там ще би трябвало да платите към 1500 евро, сочи справката на брокери.

На първо място продължава да е регион „ Витоша “, където приблизително на квадрат ще платите повече от 60 евро. В „ Малинова котловина “ също е скъпо и за квадрат ще би трябвало да се бръкнете с 40 евро. Сред най-евтините региони са „ Обеля “ и „ Люлин “, където има парцели чартърен за по 5 евро на квадрат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР