Регионалните управление на образованието в страната продължават да приемат заявления

...
Регионалните управление на образованието в страната продължават да приемат заявления
Коментари Харесай

МОН продължава да приема заявления от украински бежанци за записване в училище



Регионалните ръководство на образованието в страната не престават да одобряват заявки от бежанци от Украйна, които желаят да запишат децата си в детска градина или в учебно заведение. Това оповестяват от Министерството на образованието.

В взаимозависимост от възрастта, приключения досега клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към съответна просветителна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, с цел да може бежанците да се включат в образователните занятия незабавно, щом получат формален юридически статут в България.

Децата на родители с двойно поданство могат да бъдат признати в детска градина или учебно заведение, без да се минава през процедурите за бежанците, които имат единствено украински паспорт.

На уеб страницата на МОН е оповестен, което родителите от Украйна би трябвало да попълнят и подадат в РУО. В него те би трябвало да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е приключил в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на Министерството на образованието и науката 0800 16 111.

В просветителните институции в област Бургас към този момент са разпределени осем деца. Три сестри от Украйна ще тръгнат на учебно заведение в Пловдив.

В Плевен предпочитание да върви на учебно заведение е изявило 16-годишно момче от Украйна.

Множество запитвания има също в София и Варна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР