Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) даде зелена улица на

...
Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) даде зелена улица на
Коментари Харесай

Без строителство на о. Адата и двойно повече зелени площи в ...

Регионалната ревизия по околната среда (РИОСВ) даде зелена улица на Община Пловдив за завършването на плана за изменението на Общ организационен проект (ОУП).  Експертен съвет на Регионална инспекция за опазване на околната среда единомислещо утвърди поправената екологична оценка на проекта, с който се дефинира градоустройственото развиване за идващите 15-20 години. 

Планът беше върнат от Регионална инспекция за опазване на околната среда за доработка в частта за зелените площи за необятно публично прилагане, втория гребен канал, устройственото зониране на централната градска част, въздействието на жилищен парк „ Марица север “ по северния бряг на река Марица върху пояс II на санитарно-охранителната зона, където се намират сондажите за питейна вода на града.

Други пропуски на Доклада за Европейска общност бяха свързани с незадоволително подробната характерност на биологичното многообразие в общината отвън предпазените територии и зони.

Ето какво утвърди дефинитивно екоинспекцията, като се изключи че извади втория гребен канал от Плана:

 

Без строителство на о. Адата и близо два пъти повече са заложените озеленени площи за необятно публично прилагане и със характерно предопределение, излиза наяве от обновената екологична оценка за изменение на Общия организационен проект (ОУП). От плановите 835,90 ха те стават 1014,83 ха, на база на съществуващите все още 536,76 ха. 



Една от главните задания на изменението на Общия организационен проект, чийто прелиминарен план е квалифициран от компания " Булплан " ООД, беше точно да се подсигурява повече зеленина в Пловдив, каквато задача се слага във всички напреднали страни по света. В България няма открита норма какъв брой квадратни метра  зеленина би трябвало да се поставя на един гражданин. Затова проектантите са приели практиката на други градове за най-малко 20 кв. м на човек.



По време на публични разисквания стана ясно, че най-ощетени откъм зеленина са регионите „ Южен ” и „ Източен ”. В „ Южен ”, който е максимален в Пловдив по броя на популацията с над 90 000 поданици, зелените терени са с обща повърхност  910 дка, от които 100 дка са предопределени за гробищните паркове, в това число с плануваното им уголемение. В „ Източен ” зеленината е с повърхност 840 дка, от тях 245 са в погребален парк.  В „ Централен ” сега разполагат с 1050 дка.
Териториите за жилищни функционалности усилват площта си
с 268,11 ха, излиза наяве от мнението по екологичната оценка. Земеделските територии обаче  понижават с 1216,38 ха, като това визира всички типове земи, и се разпределя по следния метод: обработваемите ниви - 940,57 ха, трайните насаждения - 251,70 ха, 24,11 ха - други.



С 40,10 ха ще се усилят терените за спорт. Териториите, планувани за обществено-обслужващи функционалности усилват площта си с 364,10 ха, а терените за производствено-складови функционалности нараства на 342,51 ха.
Жилищен парк " Марица север " по северния бряг на река Марица няма да окаже отрицателно влияние
върху пояс II на санитарно-охранителната зона, където се намират сондажите за питейна вода на града. Установено е, че плануваното застрояване не попада в забранителния и ограничаващ режим според Приложение 1 към Наредба 3 от 16.10.2000 година за изискванията и реда за изследване, планиране, одобряване и употреба на Санитарно-охранителни зони към водоизточниците и оборудванията за питейно-битово водоснабдяване и към водоизточниците на минерални води, употребявани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенични потребности. Именно неналичието на оценка на влияние на жилищния комплекс върху сондажите бе една от аргументите за последното връщане на Доклада за екологична оценка (ЕО) за Изменение на общия организационен проект на Пловдив.
Остров Адата няма да се застроява,
най-малко до 2028 година, когато изтича действието на новия Общ устройствен план, излиза наяве също от мнението по екологичната оценка. Преди две години стана ясно, че предприемачът и строителен бизнесмен Ангел Куков купи терена в коритото на р. Марица от наследниците на Константин Хаджикалчев и се заприказва, че евентуално се готви да вдигне първокласен жилищен комплекс. Тогава кметът на Пловдив Здравко Димитров бе безапелационен, че при него такова капиталово желание не е постъпвало и  островът е предназначен за спортни атракции и озеленяване и няма да разреши смяна в Общия организационен проект на Пловдив.



В мнението по екологичната оценка се споделя по отношение на остров Адата, че " с предвиденото  използване на препоръчаната мярка - 1.2 " Територията на остров Адата да остане както е в настоящия Общ устройствен план от 2007 година за Зоз " зона за градски паркове и градини " и да не се прекатегоризира в ИОУП като " Зона за озеленяване, спорт и атракции " ще се запазят местообитанията на някои земноводни, защото ще се предотврати бъдещо застрояване в тази територия. От мнението излиза наяве още, че  територията на остров Адата (8,89 хa), попадащ в Защитена зона " Река Марица " съставлява и местообитание на международно застрашения тип дребен корморан, чиято зимна нощувка от 2019 година се е преместила на този остров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР